15 април 2020 г.

Бронзова статуетка на Баал.
Снимки: Macquarie University, Сидни, Австралия
Археолози от австралийския университет „Макуори“ са открили по време на разкопки в Израел рядка статуетка, представяща ханаанския бог Баал. Сред находките им от работата им в загубения през хилядолетията библейски град Хирбет ел Раи е и бронзова статуетка на теле. Учените са описали откритията си в кратка статия за университетския сайт. Според авторите на изследването, артефактите са на възраст около 3300 години.

Изгубеният през вековете град, според хипотези на някои учени, може да е свързан с легендарния библейски цар Давид. Сред другите интересни находки, на които се натъкват археолозите по време на разкопките, са два печата и останките от ханаанска и филистимска керамика, отнасяща се към XII век пр. н.е.

Статуетката на ханаанския бог Баал е изработена от бронз. Божеството е изобразено в застрашителна поза – готвещо се да унищожи враговете си. Археолозите, когато откриват и другата статуетка, изобразяваща теле, веднага се сещат за друга библейска притча, разказваща за поклонниците на „златния телец“. Статуетките са намерени на различни места на терена, където се водят разкопките.


Експертите са разкрили културни слоеве, отнасящи се към периода XII-X век пр.н.е. Те са свързани с основаването на града от ханаанци и последвалото владичество на филистимци, както и времето, по което възниква Юдейското царство. Археолозите са открили следи, свидетелстващи за голям пожар – обгорени глинени тухли, следи от изпепелена дървесина и множество повредени от силен огън керамични съдове.



Тези свидетелства съвпадат с библейските разкази за това, че градът е атакуван от амаликитците. В библейската книга на Самуил градът е упоменат като Сиклаг или Секелаг, според православния превод. Според Библията, цар Давид и хората му получават владението на Секелаг от филистимския цар на Гет - Анхус, но градът е нападнат от „…амаликитци нападнаха Секелаг от юг, превзеха го и го изгориха с огън,
2 жените пък (и всички), които бяха в него, от малък до голям, не убиха, а откараха в плен и отидоха в пътя си.
3 Приближи се Давид и людете му до града, и ето, той изгорен с огън, а жените им, синовете им и дъщерите им взети в плен.“ (Първа книга „Царе“, 30:1-3).

Цар Давид е известен на всички – най-вече с това, че убива прославения воин Голиат. Смята се, че град Секелаг е предаден във владение на Давид, когато той бяга от цар Саул. След смъртта на Саул, Давид става владетел в Хеврон, но запазва властта си и над Секелаг, който се превръща в един от големите градове на зараждащото се Юдейско царство.


През вековете истинското местоположение на упоменатия в Библията град остава неизвестно. Учените подробно са разглеждали „кандидатурите“ на 12 района, където би могъл да се е намирал. От 2018 година насам се смята, че Секелаг е днешният Хирбет ел Раи. Според археолозите, новите находки допълнително подкрепят тезата, че разкопаното поселение е именно библейският град на цар Давид. Проучването на културните слоеве ясно показва, че периодът, през който филистимци са владели града, е относително кратък. А това се съгласува с библейското повествование.



По време на разкопките са открити съдове за съхраняване на масло и вино, тайник с кремъчни „заготовки“ за сърповидни режещи инструменти, ханаански надписи, маслени лампи и преносими религиозни предмети. Освен това са намерени останките от монументални здания и няколко жилищни сгради. В един от монументалните градежи, най-древният от откритите, се е запазила стая, пълна с обгорени животински кости и култови предмети. Някои от тези артефакти са били изработени в Кипър, смятат учените. Откритите предмети и архитектурата показват, че в града е съществувало сложно устроено общество, което е поддържало доста мащабни за времето си „международни“ връзки.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...