20 април 2020 г.


Обикновено, при врабчетата се формират съвсем традиционни моногамни двойки, но някои самки са склонни да изневеряват на постоянните си партньори и да се сдобиват с потомство от други самци. Орнитолози от Кралския колежа в Лондон са установили, какво подтиква птиците към „изневяра“ и какви са последиците, които самките изтърпяват за проявената нелоялност спрямо съпружеските си „ангажименти“.

Изследването е проведено в защитената територия на остров Лунди в Бристолския залив между Англия и Уелс. Характерното за популацията от врабчета на острова е, че съставът ѝ е много постоянен. За 12 години, пишат учените, само 4 екземпляра са мигрирали към острова.

Обект на наблюденията са 200 самци и 194 самки, които успяват да формират 313 моногамни двойки и да произведат общо 863 люпила. Авторите на изследването подчертават, че разтрогването на съпружеските двойки се случва изключително рядко и то най-вече поради смъртта на някой от партньорите.


При врабчетата съпружеската „изневяра“ от страна на самките няма общо с романтични чувства и е свързана единствено с генетичната повеля да се възпроизведе най-здраво и издръжливо потомство. Измяната, обаче, не се разминава безнаказано. Излъганите самци започват своеобразно да си отмъщават на „кръшкачките“, като носят в гнездото по-малко храна за малките птичета.

Самец храни самката си
От изследването става ясно, че самците не са в състояние да определят, дали всички птичета в гнездото са тяхно потомство. Ако в гнездо със самка, която е спазвала съпружеската вярност, са поставяни допълнително птичета, самецът продължава активно да доставя нужната им храна. От това орнитолозите стигат до извода, че при врабчетата няма биологичен механизъм – какъвто, например е миризмата – който да им позволява да определят кои са „техните“ пилета.



Вместо това, самците разчитат на „намеци“, които се крият в поведението на самката по време на фертилния период. Един от ключовите признаци за изневяра, според наблюденията на орнитолозите, е, времето, което самката прекарва извън гнездото. Колкото по-дълго я няма, толкова по-голяма е вероятността мъжкият да я „заподозре“ в изневяра.


Не по-малко любопитен е и фактът, че колкото по-мързеливо се държи в началото врабеца, толкова по-големи са шансовете, че ще бъде превърнат в „рогоносец“ и женската в крайна сметка ще си потърси друг, по-достоен „кавалер“.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...