14 април 2020 г.


По време на проучвания на територията на храма на Рамзес II в Абидос, американски археолози са открили неизвестни досега помещения. Съобщение за находката е публикувано в официалната страница във Фейсбук на Министерството по античността на Египет.

Експертите са разкрили основите в югозападния ъгъл на зданието и са открили тайник с артефакти. Възможно е те да са скрити през 1279 г. пр.н.е., когато започва строежът на храма. Сред находките има оцветени в син или зелен цвят таблици с тронното име на Рамзес II, останки от продукти, медни копия на строителни инструменти, керамични съдове с йероглифни надписи и овални каменни точила от кварцит.


Археолозите са открили десет големи складови помещения, които са пристроени към храма. Стените и тавана на помещенията са от тухли. Складовете са използвани за съхраняване на зърно и други хранителни припаси, както и за пожертвования, поднасяни на храма от жителите на древния град.



В ниши, изсечени в стените на складовите помещения, са открити кости и черепи от жертвени бикове. Под пода на храмовия дворец е намерен цял скелет на бик.
Интересното е, че много от жертвоприношенията са извършени почти хиляда години след управлението на Рамзес II; датировката им е към периода на управление на Египет от династията на Птолемеите.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...