30 април 2020 г.


Гигантите на африканската савана, хипопотамите, често са недооценени. Почти цялата светла част от денонощието те прекарват във водата: доминиращите самци защитават правата си върху територията си и собствената им група, като прогонват дръзналите да оспорят първенството им натрапници. Понякога няколко групи хипопотами се обединяват в огромно стадо, което може да наброява до 300 индивида.

Но с настъпването на здрача хипопотамите напускат реките, в които са се наслаждавали (или пък са водили жестоки битки) през деня и излизат на сушата, за да се хранят. Нощният живот на хипопотама – до най-малките подробности – е запечатан с помощта на инфрачервена камера. И на кадрите има доста интересни моменти.

Хипопотамите се хранят с трева, като не я откъсват, а я изтръгват от почвата, като използват твърдите си устни с остри краища. На голям възрастен самец (като този, уловен от камерата, който е водач на групата си и тежи не по-малко от три тона) са нужни около 40 килограма растителност, за да се засити. Затова няма нищо чудно, че след нощния „пир“ на група хипопотами може да се видят напълно опустошени големи територии.



Когато са на сушата, самците хипопотами стават особено агресивни и изобщо не търпят наоколо им да се навъртат „непознати“. На видеото е заснет момента, когато хипопотам се сблъсква с лъвски прайд. Наричат тази група лъвове прайда на Нсефу. Големите котки обитават територия по бреговете на река Луангва в Замбия.

В прайда живеят 14 хищника и хипопотамът би се превърнал в много добро блюдо за пир на лъвовете. Но дебелата му пет сантиметра кожа го пази като броня от зъбите и ноктите на хищните котки, а дългите му кучешки зъби освен, че са остри, са и дълги – могат да достигнат до 30 см дължина. Това го прави в много опасен противник за лъвовете.

За да се справят с такова предизвикателство, трябва целия прайд да се включи в борбата, и вероятно заради това хищните котки решават, че не си струва усилията. Възрастният хипопотам обаче няма никакво намерение да позволи на натрапниците спокойно да се въргалят из пасището, което смята за своя територия. Затова им намеква по много очевиден и „ароматен“ начин: застава наблизо до лъвовете и разпръсква наоколо екскрементите си. В изпълнението на този „ритуал“ си помага с късата си опашка, която играе ролята на перките на вентилатор.



След това се втурва срещу лъвовете и ги прогонва. Хищниците обкръжават хипопотама, но така и не се решават да го атакуват. Призори гигантът се връща обратно в реката.


Видеото е част от документалния сериал „Приказки от Замбия: дивите тежкоатлети“ и е заснето от екипи на Смитсониън.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...