3 март 2020 г.

Сливащите се звезди през погледа на художник-астрофизик.
Снимка: UNIVERSITY OF WARWICK/MARK A. GARLICK
Изследователи съобщават, че са открили огромна звезда във формата на снежен човек с композиция на атмосферите, която досега не е регистрирана. Звездата е с по-голяма маса от тази на Слънцето, но диаметърът ѝ е само две трети от диаметъра на Земята. Експертите смятат, че обектът е резултат от сливането на две от т.нар. бели джуджета, които често експлодират като свръхнови.

Д-р Марк Холандс от Универистета в Уоруик обяснява, че откритието може да помогне на учените по-добре да разберат как протича подобен процес. „Най-значимият аспект при тази звезда е, че тя трябва да е точно на границата, където става невъзможно избухването като свръхнова. Не са много на брой толкова масивните бели джуджета. А освен това остава и голямата несигурност в разбиранията ни, какъв вид звездни системи стигат до сценариите на избухване на свръхнова. Колкото и странно да звучи, определянето на характеристиките на тази „неслучила се“ свръхнова и бъдещите подобни на нея, ще ни даде много информация за пътя, по който се случва термоядреното самоунищожение“.

Бели джуджета се наричат звездите, които са останките от светила като нашето Слънце, когато в края на жизнения си цикъл изразходват запасите си от ядрено гориво. Такива звезди губят по-голяма част от атмосферата си и след тях остава само много горещото им ядро. По-тежките атоми в атмосферата на такава звезда „потъват“, а по-леките остават на повърхността. Някои бели джуджета имат почти чиста атмосфера от водород или хелий.



Но новооткритата звезда, каталогизирана като WDJ0551+4135, е с атмосфера, която е необичайно богата на въглерод. Д-р Холандс обяснява, че „първоначалните данни от наблюденията ни изглеждаха като напълно безсмислени. Единственото обяснение, което може да се предложи, е, че обектът се е формирал от сливането на две бели джуджета“.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...