14 март 2021 г.

Художествено пресъздаден Млечния път в неговите "младежки години". Пет по-малки галактики, с различни размери, са в процес на сливане, раздробяване и поглъщане от нашата галактика.
Снимка: Swinburne University of Technology
Реверсивно (или обратно) инженерство наричаме подхода, при който разглобяваме нещо, за да разберем технологията, чрез която е създадено. По подобен начин учени са „разглобили“ галактиката ни, за да разберат по какъв начин се е „сглобила“.

Разбира се, в случая става дума за използване на компютърно моделиране. Професор Дънкан Форбс от Университета „Суинбърн“ в Австралия е използвал данните за древни звездни купове, посредством които е възможно да се създаде компютърна симулация, която проследява еволюцията на Млечния път. Професорът е започнал с това, да идентифицира кои от древните звездни купове са образувани в рамките на самата галактика и кои са били „заграбени“ с течение на времето, когато Млечния път е поглъщал по-малки сателитни галактики.

Според проф. Форбс, повечето от тези откраднати звездни клъстери са придобити от само пет галактики-спътници. Самите сателитни галактики отдавна са разрушени, но компактните звездни купове, които някога са им принадлежали, живеят вече милиарди години в новия си „дом“ – нашата галактика.

От траекториите на движение, възрастта и химическия състав на тези звездни клъстери, проф. Форбс е достигнал до извода, че няколко от сателитните галактики са притежавали ярки ядра и са съдържали космически прах и газ – градивният материал, от който се раждат нови звезди.

В една от сателитните галактики, ученият е идентифицирал звездни купове, намирали се на много нискоенергийни орбити. Проф. Форбс е нарекъл тези клъстери „Коала“, наподобявайки ги на австралийското животинче, което е прочуто с това, че прекарва по 18 часа от денонощието в сън. „Въпреки че нашият Млечен път е имал вероятно бурно минало, защото се е разраствал посредством поглъщане и разрушаване на други малки галактики, звездните купове (или звездните клъстери), са изключително компактни и здрави формирования, които до голяма степен са оцелели непокътнати и до наши дни“, обяснява проф. Форбс.



„Точно тези звездни купове може да бъдат използвани за реверсивно проследяване, т.е. за реверсивно инженерство, чрез което да се пресъздаде историята на „сглобяване“ на нашата галактика – процес, който започва милиарди години назад във времето. Когато погледнете към небето, може да сте сигурни, че някои отделни звезди и звездни купове, които виждате, всъщност са се образували извън нашата галактика; те са, ако щете, обекти-пришълци, но сега са част от Млечния път, такъв, какъвто го познаваме“, пише още проф. Форбс.



Компютърната симулация е разработена от астрономи от Калифорнийския университет и представя възможния "сценарий", по който се е формирал Млечния път

Цялото изследване е публикувано в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...