27 януари 2020 г.


По време на разкопки, провеждани в централната част на Италия, в долината на река Невола, археолози са открили разкошна гробница, датираща от желязната епоха. В погребението са намерени множество оръжия, украшения и колесница.
Италианските археолози са попаднали на находката, след като проучват предварително района с помощта на заснемане от въздуха. Екипът, ръководен от Федерика Боска от Университета на Болоня, провежда заснемане от въздуха на участък в град Кориналдо. Теренът е определен за строеж на нов спортен комплекс, затова учените извършват превантивни проучвания.


От височината на птичи поглед са забелязани останките от два големи кръгли рова. Учените приемат това за необичайно. Последващите изследвания вече се провеждат на терен. Археолозите използват геордари, за да измерят електромагнитите полета в различни участъци и откриват зони с аномалии. С допълнителна техника се потвърждава, че под повърхността е вероятно да се намират множество метални предмети. Взето е решение и започват разкопки.


Така учените попадат на гробницата, която се оказва „препълнена с древни съкровища“. Самото погребение е със скромни размери – 3,2 х 2,8 метра. Но е оградена с ров под формата на кръг с ширина около 30 метра. Освен това, върху древното погребение е била насипана могила. В гробницата са открити множество различни оръжия и предмети, изработени от желязо и бронз. Сред находките, например, е открит бронзов шлем, бронзов съд под формата на ведро, наричан ситула, както и останките от колесница.



Не са открити човешки останки, затова и остава загадка на кого точно е принадлежала гробницата. Като се съди по броя и изящната изработка на погребалните дарове, това без съмнение е бил човек с много висок социален статут. Археолозите вече определят погребението като „достойно за принц“. Засега не е установено и кога, както и поради какви причини от гробницата са изчезнали човешките останки.



Учените обаче отхвърлят версията за намеса на иманяри, тъй като съкровищата в погребението са непокътнати. Това подсказва, че може би тялото е било погребано в горната част на могилата. През изминалите хиляди години костните останки може да са били извлечени на повърхността, раздробени и разхвърляни; в продължение на много векове участъкът, където е направена находката, е използван за селскостопански нужди.


Експертите са датирали гробницата от VII век пр.н.е., което означава, че възрастта ѝ е не по-малко от 2600 години. Вероятно се отнася към културата пицени – общност от племена, които през желязната епоха са населявали Адриатическото крайбрежие на полуострова. За тези общности е известно, че са изключително войнствени хора. В началото на III век пр.н.е. пициенци се съюзяват с Рим, но три десетилетия по-късно се отказват от съюза. През 268 г. пр.н.е. Рим превзема столицата им Аскулум и анексира териториите им.



Наличието в погребението на останките от колесница и богатото въоръжение подсказват, че на това място е положен виден пълководец на пицените.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...