9 декември 2019 г.


Британската художчничка Деби Уингъм е автор на 500-те ръчно изработени украшения за 5,8-метровата елха, която украсява петзвездния хотел Kempinski Bahia в испанския курортен град Марбея. Авторката на украсата споделя, че първоначално е изпитала лека паника, след като вижда същинския размер на дървото. В реакцията ѝ няма нищо чудно, като се има предвид, че за да се постави елхата на отреденото ѝ в хотела място, е използван кран. Все пак, Уингъм се е справила отлично със задачата си. По нейни думи, това коледно дърво е новият рекордьор за най-скъпоструваща украса.

За да създаде украшенията за елхата, художничката е работила около един месец. Използвала е кожа, в това число и от норки, както и скъпи украшения от марките Bvlgari, Cartier, Van Cleef & Arpels и Chanel. На елхата са окачени и истински яйца от щраус и ему, които са опаковани в златен варак и диамантен прах.


Освен екзотичните яйца със скъпоструващата декорация, на елхата блестят и три хиляди кристала Swarovski, традиционните фигурки на лешникотрошачки, инкрустирани със сапфири и диаманти, както и топки за елха, специално декорирани от Cartier. По клоните на елхата обаче има и същински скъпоценни камъни, които струват милиони евро.

Предишният рекордьор от 2010 година в хотел Emirates Palace в Абу Даби
Едно от тези екстравагантни бижута е трикаратов розов диамант, който е оценен на 2,4 милиона евро. Още по-скъп – цената му е 5 милиона евро – е овален червен диамант. В допълнение по клоните на елхата има накичени и девет трикаратови черни диаманта, чиято цена общо е около 532 500 евро.



Най-скъпата в света коледна елха е с украса, която достига до шеметните 14,18 милиона евро. Разбира се, охраната ѝ е денонощна. Досегашният рекорд за най-скъпа коледна елха се държеше от дървото, което през 2010 година беше аранжирано в хотел Emirates Palace в Абу Даби, ОАЕ. Стойността на украсата му беше оценена на 11 026 900 долара (приблизително 9,94 милиона евро). Елхата беше вписана в книгата на рекордите Гинес и украсата ѝ включваше 181 „дрънкулки“. Освен това, предишната рекордьорка беше висока 13,1 метра, т.е. два пъти повече от настоящата претендентка за новата най-скъпа коледна елха в света.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...