19 декември 2019 г.


15 февруари 2013 година. След като навлиза в атмосферата на Земята, астероид пада на повърхността. По време на навлизането си, космическото тяло се разпада на множество фрагменти, а ударната вълна, последвала „взривяването“ му, засяга цялата територия на Челябинска област в Русия, някои съседни региони и части от Казахстан. По-късно екипи от учени и местните специализирани служби изваждат от дъното на езерото Чебаркул в Челябинска област няколко големи фрагмента от метеорита. Общата маса на намерените осколки е 654 килограма.

Основният фрагмент от останките на метеорита е изложен в Държавния исторически музей в Челябинск. Представлява единичен къс с тегло от около 500 килограма и е изложен под специално изработен стъклен купол в изложбената зала. Осколка с по-малък размер е предадена за съхранение в Музея по история на Южноуралските железници. Други по-малки фрагменти са използвани за изработването на сувенирни олимпийски медали.


На 14 декември тази година в музея „Южен Урал“ се случва нещо, за което до момента няма обяснение. Около 16:00 часа стъклената пирамида-купол, под която се намира големият фрагмент, се повдига. Мнозина от посетителите на музея стават свидетели на странното събитие, но не обръщат внимание на случващото се. Единствено уредникът на изложбената зала, която е наясно, че подобно нещо не бива да се случва, подава сигнал. Сътрудничката на музея, която определя случилото се „някаква дяволска работа“, звъни на отговорният дежурен.

На място е повикан електротехник, който от дистанционното управление първо повдига купола до максималната му височина (20-25 см), а след това го спуска, затваряйки постамента, както следва да е. Операцията протича елементарно и без проблеми. Но въпросът, какво точно се е случило, остава засега без отговор.



Директорът на музея Владимир Богдановски казва, че след преглеждане на записите от охранителните камери, може със сигурност да се твърди, че никой не е ползвал дистанционното управление на съоръжението. Произволното сработване на системата също е малко вероятно, тъй като до момента е нямало нито един проблем с нея.


„Обикновено, да се повдигне куполът, закриващ постамента, където е изложен метеоритът, е цяла епопея. Има четири електродвигателя, които са монтирани по периметъра, а и самата конструкция доста тежка; към това добавете и специалната сигнализация, както и цяла поредица от бюрократични процедури, които трябва да бъдат извършени. Досега никога не се е случвало куполът, ей така, самопроизволно да се повдигне“, казва шефът на пресслужбата на музея Айвар Валеев.

Директорът на музея все пак изказва някои свои предположения за случилото се. „Например, метеоритът е с много силно магнитно поле. Може то по някакъв начин да е повлияло на електрическите компоненти на повдигащия механизъм. Друга версия – силен електромагнитен сигнал, подаден отвън, който по някакъв начин съвпада със сигнала от оригиналното дистанционно, с което се управлява системата“.

Според докладната записка, съставена за инцидента, повреди по уникалния експонат няма и от изложбената зала нищо не липсва.



Предстои специалисти да проучат детайлно инцидента. „Възможно е да се касае за техническа повреда, макар до този момент в музея да нямаме подобни случаи. Не вярваме на обяснения от мистичен характер“, добавя Валеев. Той припомня и случай от отминалото лято, когато в музея пристига странна група туристи. За кратко те обграждат постамента, където е изложен фрагментът от метеорита и изпълняват нещо, което прилича на ритуални танци.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...