2 декември 2020 г.

Снимки: NASA
Някои от най-драматичните събития във Вселената се случват, когато умират звезди. Краят им е процес, който в определени случаи довежда до експлозии с невъобразимо огромни мащаби.

Науката нарича тези експлодиращи в края на живота си звезди свръхнови. Процесите, водещи до експлозиите на умиращи звезди, основно протичат по два сценария. В единия случай масивна звезда изчерпва горивото си в „края на дните си“ и поради това става изключително нестабилна – битката за надмощие между гравитацията и противопоставящите ѝ се сили, пораждани от термоядрените реакции в недрата ѝ, завършва в полза на гравитацията. Изчерпилата водородното си гориво звезда просто колабира в себе си и това довежда до експлозивния ѝ край.

Вторият сценарий включва смъртоносния танц на двойка звезди, в която едната е бяло джудже. То започва да изсмуква от звездата компаньон повече материя, отколкото може „да понесе“ и така в недрата му термоядрената реакция протича с бесни темпове, докато стане неподконтролна на гравитацията. Това също довежда до избухването на „лакомото“ бяло джудже като свръхнова.
И в двата случая в безкрая на космическото пространство се появява ярък обект, който понякога може да съперничи със светлината, емитирана от цяла галактика.


На снимката е галактиката NGC 5468. През последните 20 години в нея са наблюдавани избухвания на свръхнови и от двата типа. Тези свръхнови са каталогизирани с означенията SN 1999cp, SN 2002cr, SN2002ed, SN2005P и SN2018dfg.



NGC 5468 се намира на огромна дистанция от нас – 130 милиона светлинни години. Въпреки това, спрямо нашето местоположение тя е обърната, така да се каже, с лицето си към нас, което улеснява много забелязването на избухването на свръхновите звезди в нея. На фона на изчистения „лик“ на тази спирална галактика, космическият телескоп „Хъбъл“, благодарение на удачното разположение на галактиката, може да улови красивите детайли от яркия край на някои от звездите в NGC 5468.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...