5 декември 2019 г.

Снимки: Inrap
По време на планово провеждани разкопки край селцето Ренанкур, близо до град Амиен в северната част на Франция, експерти от Националния институт за профилактични археологически изследвания (Inrap) са открили интересна „Венера“, датираща от епохата на ранния палеолит. Статуетката е изключително добре запазена. Специалистите изказват предположението, че може на това място да се е намирала „работилница“, специализирана в производството на статуетки, характерни за граветската култура.



Праисторическият обект край Ренанкур е отдавна известен. Това е едно от малцината места на територията на съвременна северна Франция, които са процъфтявали в периода на ранния палеолит (преди 35 000 – 15 000 години). Участъкът Амиен-Ренанкур е открит през 2011 година по време на диагностични обследвания, извършвани от експерти на Inrap. Планиран е за провеждане на разкопки през 2014 година. По време на поредната археологическа кампания през 2019 година е открита изключително интересна фигурка на праисторическа „Венера“, чиято възраст учените определят на около 23 000 години.


Статуетка, открита в същия район през 2014 г.



В района, разположен на югозапад от Амиен, теренът е обкръжен с еолови отлагания, които датират от края на последната ледникова епоха (преди 40 000 – 10 000). Тази среда се характеризира с концентрацията на добре запазени останки, откривани на дълбочина около 4 метра под съвременното ниво. Слоят, датиран с радиовъглероден анализ на възраст от 23 000 години, се отнася към периода на граветската култура, която се развива в Европа през периода отпреди между 28 – 22 хиляди години. Районът Амиен-Ренанкур е едно от малкото на брой места в северна Франция, в които са се запазили свидетелства за присъствието на съвременния човек (Homo sapiens) в началото на ранния палеолит.


Разнообразието и изобилието от останки показват различните дейности, с които са се занимавали праисторическите хора в този ловен лагер. В частност, открити са оръдия на труда, свързани с ловуването, както и други, чрез които ловците впоследствие са обработвали плячката. Намерени са и изделия, служили като украшения, някои от които са много оригинални.


По време на разкопките е открита и изключителна скулптура, запазила се прекрасно. Тя е „венецът“ в поредица от петнадесет по-ранни находки, първата от които е намерена още през 2014 година. Конкретната „Венера“ е висока 4 см и представлява типична стеатопигия: обемите на ханша, бедрата и гърдите в женската фигура са хипертрофирани. Ръцете са просто нарисувани, лицето е предадено без характерни черти. „Венера“ от Ренанкура има своя отличителен белег: „прическата“ ѝ е изобразена чрез мрежа от тънки нарези, които са характерни за изделия от подобен вид. Сходни „Венери“ са откривани на територията на Франция и по-рано, но основно в южната част на страната. Затова новата находка представлява интерес за учените.



Археолозите предполагат, че в Ренанкуре е възможно да е съществувала праисторическа „работилница“, специализирана в производството на такива статуетки. Основание за подобно предположение дават откритите от археолозите хиляди фрагменти от пясъчник, голяма част от които приличат на „технологичен отпадък“ по времето на производство на подобни скулптури.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...