8 ноември 2021 г.


Времето, което дели прочутата египетска царица Клеопатра от първото телевизионно реалити шоу е по-малко, отколкото времето, което я дели от издигането на пирамидите в Гиза. И още: Оксфордският университет е по-стар от империята на Ацтеките (Оксфорд започва да обучава студенти през 1096 година, а империята на ацтеките се оформя около 1300 година). Всъщност, той е по-стар и от още много империи.

Примерите, които объркват усещането ни за времевите мащаби са много, но ето и още един, който е дело на учен от NASA. В акаунта си в Twitter д-р Джейси Кристиансен прави следното заключение: По времето, когато динозаврите са господствали на Земята, те са се намирали от другата страна на лудешката ни галактика.

В наши дни всички знаят, че точно по начина, по който Земята обикаля около Слънцето, така и самото Слънце, заедно с планетите от неговата система, обикаля около центъра на галактиката. Движим се със скорост от около 828 000 километра в час и от ядрото на Млечния път ни делят около 28 000 светлинни години.

Спестете си припомнянето на точното значение на числото „пи“ и изчисленията на скорости. Приблизително 230 милиона години (резултатите, ако се отчитат множество други фактори, варират между 225 и 250 милиона години) са необходими на Слънчевата система, за да направи една обиколка по орбитата си около галактическия център. Това си е доста време. И за да стане още по-объркващо за възприятията ни по отношение на времевите мащаби (а може би е по-малко объркващо – решете сами), това означава, че много от видовете динозаври са живели „от другата страна на галактиката“, защото по това време Земята наистина се е намирала на противоположната, спрямо сегашното ни местоположение, страна.



Нещо повече: от времето на плезиозаврите (всъщност, не точно динозаври, а по-скоро големи плаващи влечуги) до събитието, което довежда до изчезването на всички динозаври, Слънчевата система е изминала около три четвърти от пътя на една обиколка около центъра на Млечния път.

На анимацията, която е дело на астрофизика от NASA д-р Джейси Кристиансен, ясно се вижда, че ерата на динозаврите е до-о-о-ста продължителна. Например, между стегозаврите и появата на Тиранозавър рекс е изминало повече време, отколкото между същия T. rex и появата на човешкия вид.

„Галактическата археология винаги ми е била интересна, но не мисля, че точно подобни примери са замисъла, вложен в това наименование“, пише д-р Кристиансен в коментар към клипа, който е създала. „Знаехте ли, че динозаврите са живели от другата страна на галактиката?“





Разбира се, д-р Кристиансен уточнява, че е създала анимацията за забавление в свободното си време. Няколкото часа, които е отделила, не са част от някакъв научен проект на NASA, който цели търсенето на някакви „космически динозаври“.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...