2 ноември 2019 г.

Снимка: NASA
Галактиките може и да изглеждат самотни, плаващи сред необятната, мастилена чернота на слабо населения космос, но погледът може и да бъде измамен. И това изображение, на което космическият телескоп на NASA/ESA „Хъбъл“ е запечатл галактиката NGC 1706, е добър пример за тази измамност.

NGC 1706 е спирална галактика, която се намира на около 230 милиона светлинни години от нас по посока на съзвездието Златна рибка. Знаем, че NGC 1706 е част от нещо, което наричаме галактическа група и както подсказва името, това е група от 50-тина галактики, които са гравитационно обвързани, а следователно, се намират относително близо една до друга.

Около половината галактики, които са ни известни във Вселената, са част от някаква група. Така и самите галактически групи се превръщат в нещо често срещано в безкрайния космос. Нашата родна галактика Млечния път е част от т.нар. Локална група, в която влизат и най-близката до нас галактика Андромеда, сателитните ни Голям и Малък Магеланови облаци и галактиката М33 в съзвездието Триъгълник.



Групите са най-малките галактически обединения; другите са клъстерите, които могат да са съставени от стотици и хиляди галактики, също обвързани гравитационно. Суперклъстерите пък са формирования, в които в едно цяло се обединяват няколко галактически клъстера.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...