6 октомври 2019 г.


Част от глинена конска фигура, най-голямата по рода си, откривана досега в Южна Корея, е открита в гробница в археологическия обект Къмрьонгчон в Кьонджу, провинция Северен Кьонсан. Наличието на специфични артефакти вътре в и около погребалното съоръжение, подсказват, че гробницата е принадлежала на владетел, а не на млад член на владетелския род, както се предполага досега.

В съобщение на Националния музей в Кьонджу се казва: „Наскоро открихме при разкопки 30 глинени съда, използвани при провеждането на обреди за почитане паметта на предците. Съдовете са открити в близост до гробница, която е изградена през периода на японско колониално владичество“. В съобщението се уточнява още, че най-вероятно гробницата е била изградена над повърхността, а не е вкопана, както се предполагаше досега.

Погребалното съоръжение се отнася към династията Шила и се датира от края на V или началото на VI век. Новата находка е каталогизирана като „Национално съкровище №91” и представлява двойка глинени фигури, пресъздаващи воин на кон. Глинената фигурка на кон, открита при последните разкопки, е с височина 56 сантиметра и се отличава с детайлното пресъздаване на главата, шията и предните крака на коня. Заедно с нея археолозите намират и глинени съдове, използвани в мемориални обредни служения. Като се отчита внимателния начин на счупване на керамичната посуда, археолозите предполагат, че тя умишлено е повредена по този начин, като посвещение на гробницата.

Заслужава да се отбележи, че сред новите находки има 30 съда, в които са открити останки от храни, поднасяни като дарове за боговете – като например, миди и стриди. Гробницата на Златната камбана, както е известен обекта, се оказва с диаметър 28 метра – с осем метра повече, отколкото беше известно до момента. Това не я нарежда сред най-големите гробници, откривани в Южна Корея. В това погребение, обаче, са открити повече на брой ритуални съдове, дори и в сравнение с намерените в Себунчон – голяма гробница, разположена в близост.



Вътре и около погребалното съоръжение са намерени кости от коне и крави, поднос с капак, камбани и стъклени мъниста. Шин Гуан-чол, уредник в музея, обяснява, че етажът в гробницата, където са открити глинените съдове, разкрива информация за процеса на изграждане на съоръжението и многократното провеждане на грандиозни панихиди.

Новите проучвания карат мнозина да лансират тезата, че археологическия обект Къмрьонгчон е царска гробница. Златна корона на царство Шила, златни камбани, колани, нефритени гривни и голям меч са открити близо до гробницата. Обаче, заради това, че много от аксесоарите са малки по размер, експертите приемат, че гробницата е принадлежала на млад член на царския род, а не на владетел. От своя страна, Парк Кван-хун, професор от катедрата по археология и история на изкуството в университета „Донг-А“, твърди, че откритите ритуални съдове, каквито са намирани само в близост до царски погребения, както и мащабът на провежданите ритуали, намекват за възможността това да е гробница на владетел.


Проучване и разкопки на археологическия обект Къмрьонгчон са провеждани през 1924 година, но близката околност могилата не са проучвани. Това е причината неправилно да се смята досега, че съоръжението е градено под повърхността, което е различно от други подобни обекти, откривани на територията на царство Шила.



Предвижда се разкопките на Къмрьонгчон да продължат през следващата година.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...