23 октомври 2019 г.


На строителна площадка в Лондон работници са открили съкровище, датиращо от бронзовата епоха. Сред артефактите има оръжия и сечива. По брой на находките това съкровище вече е признато за едно от най-големите, откривани във Великобритания, пише BBC News.

Съкровището е открито случайно. На него се натъкват работници, които извършват изкопни работи край брега на Темза. Веднага са уведомени властите и археолози, които при проведените разкопки намират голям брой артефакти, чиято предварителна датировка е от бронзовата епоха. До момента са открити 453 древни предмета, които през следващата година ще бъдат експонирани в Лондонския музей.


Сред артефактите най-многобройни са оръжията, изработени, според оценката на експертите, между 900 и 800 г. пр.н.е. Находката е получила наименованието „Хаверингско съкровище“. Но археолозите са озадачени до известна степен.

Още в древността оръжието, което сега откриват специалистите, е било събрано, разпределено в четири групи и заровено в четири отделни ями, разположени недалеч една от друга. Съществува вероятност това да е било място, където се е намирала ковачница или склад за оръжие. В същото време, не е изключено това да е място, на което са „погребвали“ бракувани или вече отработили времето си оръжия и сечива.



Артефактите обаче, изглеждат съвсем пригодни за използване, макар почти всички да имат някакви наранявания. Учените са установили, че е било възможно инструментите да се възстановят, но поради някакви причини хората от бронзовата епоха не са постъпили така.


Това извежда на преден план друга хипотеза. Учените смятат, че съкровището може би представлява жертвоприношение. Подобни ритуали са практикувани от древните жители на Британия.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...