30 октомври 2019 г.


По време на строителни дейности в малкото градче Воджислав Шльонски в южната част на Полша е открито древно колело. Находката се е запазила изключително добре и вероятно е един от малцината подобни артефакти, датиращи от бронзовата или желязната епоха, съхранили се почти напълно.

Откритието предизвиква фурор сред полските археолози, пише Science in Poland. Докато извършват изкопни работи по дига на река Одер, строители се натъкват на редкия артефакт. Древното колело е открито под дебел слой чакъл на място, където дълбочината на речните води достига пет метра. Възрастта на находката тепърва предстои да се уточнява.

Съдейки по конструкцията, както и по дълбочината на залягане на слоя, където е открито колелото, експертите го отнасят към желязната или бронзовата епоха. Ако радиовъглеродното датиране потвърди предположенията, артефактът веднага ще стане част от списъка с изключително редки находки.

Първо, защото колелото се е запазило почти напълно. Обикновено археолозите се натъкват само на фрагменти от такива артефакти – част от периферията, ос, спица, по-рядко на оста със спици. Освен това, в повечето случаи се касае за останки, датиращи от средните векове. В конкретния случай се касае за колело с диаметър 62 см. Конструкцията му е стандартна и толкова обикновена, че дава на експертите основание да предполагат доста по-голяма възраст.

„Колелото вероятно се е състояло от две части, но за момента не знаем как точно са били свързани. Много е вероятно да е паднало някъде другаде, а по-късно да е донесено до мястото, където го открихме, от водите на реката“, обяснява Адриан Подгурски, археолог от музея във Воджислав Шльонски.



Основание да се предположи този сценарий е фактът, че не са открити никакви други артефакти в близост.

Смята се, че човек е започнал да използва транспортни средства с колела между 3500 и 3000 г. пр.н.е. Находки на подобна възраст са откривани в различни региони на Европа и Азия. „Нашето колело, вероятно не е толкова старо, макар че не можем да изключим и такава възможност. В района, където е открито, първите земеделски общности се появяват през четвъртото хилядолетие преди новата ера. Затова засега ни е трудно да определим, дали артефактът се отнася към бронзовата или желязната епоха, като не изключваме възможността да е и на много по-малка възраст, т.е. да е изработено през средновековието“, добавя Подгурски.

В анализите на древното колело ще се включат специалисти от Университета „Николай Коперник“. Предвижда се да бъдат извършени радиовъглеродно датиране и дендрологичен анализ. Така ще бъде определено и от каква дървесина е изработено колелото.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...