7 септември 2019 г.

Илюстрации: Brian Engh 
Нова хипотеза дава обяснение, за какво са служели двата отвора в теменната част на черепа на тиранозаврите. Досегашното предположение е, че отверстията са били запълнени с мускули, които са помагали на животното да управлява масивните си челюсти. Версията от почти век се дискутира в средите на палеонтолозите.

Според анатома Кейси Холидей от Университета на Мисури, такова допускане има един голям недостатък. „Много странно е, ако мускулът започва от челюстта, усуква се под ъгъл 90 градуса и преминава по протежение на черепната кутия“, обяснява ученият. „Сега вече имаме множество убедителни доказателства, че в тази област са присъствали кръвоносни съдове. За това съдим както от симулации с компютърни модели, така и от изследванията на множество други влечуги“.


Подобни „прозорци“ се откриват в черепите на животни от подкласа на диапсидите. В тази многобройна на видове група влизат птици и влечуги от типа на алигаторите, костенурките и гущерите. Предполага се, че тези „прозорци“ са се образували преди около 300 милиона години.

За да изяснят за какво са служили отворите при древните рептилии, изследователите анализират различни черепи на техни „роднини“, обитаващи света в наши дни.


При алигаторите, въпреки наличието на масивни челюсти, отворите са заети не от мускулеста маса, а са пронизани от множество кръвоносни съдове. С помощта на инфрачервена томография учените са наблюдавали няколко екземпляра от ферма за алигатори в Сейнт Огъстин, Флорида. Оказва се, че на томографските изображения при горещо време тези отвори потъмняват. Това без съмнение показва, че от там минават кръвоносни съдове, по които кръвта се оттича от главата на животното, като така я охлажда по-ефективно. В прохладните вечери отворите сияят по-ярко на мониторите на топловизорите, което означава, че протича по-бърза циркулация, а следователно се пести топлина.



Кейси Холидей и колегите му се снабдяват с инфрачервени камери и отиват да проучат алигаторите, които обитават зоопарка „Алигаторската ферма на св. Августин“.
Това са студенокръвни или екзотермични животни, затова и телесната им температура зависи от температурата на околната среда. Това означава, че процесите на регулиране на телесната температура при тях са много по-различни от тези, протичащи при топлокръвните или ендотермичните организми.

Sharp Teeth and Internal AC from Mizzou News on Vimeo.


„Когато захладнява и алигаторите се опитват да се затоплят, на екраните на инфрачервените ни камери се виждаха повече горещи точки в областта на тези отвори [в черепа]. Това означава, че температурата там се повишава.
По-късно през деня, когато стана по-топло, отворите потъмняха, все едно са изключени, за да се охладят. Това се съгласува с предходни данни от изследвания, които показват, че алигаторите разполагат с кръстосана циркулационна система, или така да се каже – вътрешен термостат“, обяснява Кент Улинт от Университета на Флорида.



Затова учените изказват хипотезата, че тиранозаврите са използвали подобна тактика за терморегулацията си. Ако това е така, остава да се изясни друг въпрос – какво означава наличието на подобен механизъм в по-широкия контекст на метаболизма на огромните динозаври.



-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...