8 септември 2019 г.

Снимки: uchicago.edu
Международен екип археолози, докато провеждат разкопки в историческия обект Сам‘ал на територията на съвременна Турция е открил руините на град, който е разграбен и опожарен преди повече от 3500 години от набиращата по това време мощ хетска цивилизация. Съобщението за находката е публикувано в сайта на Университета в Чикаго. В състава на археологическата експедиция влизат още турски и немски учени. Екипът е попаднал на град, който се е намирал на главния търговски маршрут, свързващ Месопотамия и Средиземноморието.

Предполага се, че това е било процъфтяващо, богато селище. Но буквално за един ден е било унищожено, след като е станало обект на вражеска атака. Обгорелите руини свидетелстват, че градът е превзет от силна армия, след което е бил ограбен и опожарен.


Учените са склонни да смятат, че това е дело на воини на Хетската империя, която през този период набира сила и разширява териториите си. Малко по-късно от времето, когато е превзет новооткрития град, хетските армии покоряват и разрушават и Вавилон.


„За науката това е много важна находка. Всеки археолог се надява да открие неповреден културен слой, в който са запазени следи от разрушенията, тъй като това напрактика представлява „снимка“ на последния ден от живота на този град“, пише Дейвид Шлоен, ръководител на експедицията. По думите му, не всички сгради в града са напълно разрушени. Жителите му, обаче, явно са бързали и изпаднали в паника са изоставили селището. С помощта на различни методи за датировка, учените са установили, че това се е случило около 1650 г. пр.н.е.




„Керамичните съдове все още се намират в сградите, точно на местата, където са ги изоставили бягащите жители. Сега знаем, че този съдбоносен ден за града, всъщност е започнал по съвсем обичаен начин – животът си е протичал в нормалния ритъм“, добавя Шлоен.


По време на разкопките са открити много артефакти. В частност, в две обгорели сгради, в които е имало 10 стаи, са открити бронзови игли и статуетки на божества, зарове за игра, изработени от животински кости, както и кинжал, вероятно изтърван от притежателя му преди хиляди години.


Някои керамични съдове са силно обгорели. Предполага се, че в тях са се съхранявали леснозапалими неща, като например масло или вино.




Екипът е достигнал и до извода, че може с голяма точност да бъде назован по име виновникът за разрушаването на града. „Смеем да твърдим, че това е сторено от воините на хетския цар Хатушили I. Той управлява приблизително в периода между 1650 и 1620 г. пр.н.е.“, пише в заключение Шлоен.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...