28 септември 2019 г.


По време на разкопки на древен некропол в северната част на Гърция, археолозите са открили богати погребения с множество артефакти. Предполага се, че оцелелите по чудо без да бъдат разграбени гробници са принадлежали на прочути македонски воини.

Находката е направена в некропол в Ахлада, намиращ се недалеч от съвременния град Флорина в гръцкия ефорат Западна Македония. Към момента археолозите са идентифицирали 1300 погребения в древното гробище. Те се отнасят към различни епохи.


През отминалия археологически сезон са изследвани над 200 погребения. Трябва да се отбележи, че голямото гробище още в древността е било обект на набезите на мародери и много от гробниците са разграбени. Археолозите обаче този път имат късмет – грабителите не са успели да отнесат всички погребални дарове.

Най-ценните находки са открити в погребения, датирани от VI-III век пр.н.е. Съдейки по артефактите, в тях са погребани влиятелни и могъщи представители на военната аристократия.


Археолозите са открили златна погребална маска, изработена за единия от воините. Не е ясно защо мародерите, проникнали някога в погребението, са пропуснали да отнесат маската, както и златен пръстен и двойна сребърна вилица, положени при покойния.



Намерени са и четири бронзови шлема от гръко-илирийски тип, които защитават главата и врата, но оставят открито лицето. Използвани са в Гърция от около 700 г. пр.н.е. до началото на V век пр.н.е. Всички шлемове са открити в различни погребения, а в едно от тях воинът е намерен с пълното си въоръжение. В това погребение, освен шлема има два фрагментирани железни меча, два железни върха за копия, бронзови предпазители за крака и бронзов съд с декоративни ръкохватки, изпълнени под формата на човешки ръце.


Вътре в съда са открити останки от пепел. Вероятно това е вторично погребение. Другият човек е кремиран и останките му са погребани в съда, послужил за погребална урна.


Изследователите са открили архаична глинена фигурка на жена, останки от глинен сфинкс и две архаични вази. Те са украсени с изображения на жена и мъж, който носи маска под формата на животинска глава. Учените смятат, че това е изображение на Херкулес.



Разкопките в некропола в Ахлада се извършват в рамките на проект за спасяване на онова, което може да бъде открито. Археологическият обект се намира на частен терен, който е собственост на компания за добив на лигнитни въглища.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...