21 август 2019 г.


Останките на най-древния стегозавър (от известните на науката към днешна дата) са открити в Мароко. Според данни на палеонтолозите, конкретният динозавър е живял на Земята преди 168 милиона години.

Освен това, стегозавърът е първия, чиито останки са открити в Северна Африка, където се смята, че този род тревопасни динозаври от юрата не е бил разпространен. Екипът учени, воден от палеонтолога Сюзан Майдмънт, са нарекли новия вид стегозавър Adratiklit boulahfa, което в превод от берберски език означава „планински гущер“. Названието препраща към мястото, където са открити останките – планинския хребет на Средните Атласки планини в Мароко.

„Откриването на Adratiklit boulahfa е много интересно, защото останките се отнасят към втората епоха на юрския период – Средната юра. Повечето открити останки от стегозаври се отнасят към значително по-късни епохи. Затова този най-древен от представителите на стегозаврите екземпляр ще ни даде възможност по-добре да опишем еволюцията на тази група динозаври“, обяснява Майдмънт.

Стегозаврите са били масово разпространени в Северна Америка, Азия и в Европа. Досега, обаче, в Северна Африка не са откривани останки от тях.
Палеонтологията приема, че на Земята, по времето, когато са живели динозаврите, е имало да суперконтинента – Лавразия (северен континент) и Гондвана (южен континент). Те са се образували, след като протоконтинентът Пангея се разцепва през мезозойската ера. Лавразия включва голяма част от териториите, които днес съставляват континентите от Северното полукълбо на Земята. Гондвана е съдържала териториите на Африка, Южна Америка, Австралия, Нова Зеландия, както и Арабския полуостров, Мадагаскар и Индия.



Освен това се приема, че тиреофорите, към които принадлежат и стегозаврите, са били по-разпространени в Лавразия. Скорошното откритие, обаче, противоречи на тази теория. „Повечето останки от стегозаври, в това число и скелетът на стегозавъра, наричан Софи (който е част от експозицията в британския Музей за естествена история), са открити на територии, включени в древния континент Лавразия. От това обаче, не следва, че и по земите на древната Гондвана не са живели стегозаври. По-простото обяснение е, че на териториите на Гондвана са провеждани по-малко разкопки“, подчертава Майдмънт.


Стегозаврите се отнасят към подвида Thyreophora. Предполага се, че са съществували от началото на юрския период и до към края на кредата (преди между 182,7 - 66,0 милиона години). Във Великобритания са откривани останки от шест рода стегозаври, които са живели в периода от Средната юра до Ранната креда, пише ВВС.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...