7 юли 2019 г.

Снимки: Q. Wang
При разкопки на древни китайски гробници са открити най-старите човешки черепи, които умишлено са деформирани, за да им се придаде издължена форма. Смята се, че това въздействие е предприемано като част от ритуални практики, целящи да подчертаят висок социален статус и богатството на индивидите. Учените провеждат разкопки на обект, наречен Хоутаомуга в провинция Дзилин в североизточната част на Китай. Открити са 25 скелета, които датират отпреди между 12 000 и 5 000 години. При 11 от индивидите са установени черепи с удължена, яйцевидна форма.

Досега се смяташе, че практиката на придаване на черепа на издължена форма – за да се означи принадлежността към дадена група или социалния статус на индивида – датира отпреди между 9-10 000 години. Тя се среща често при различни племенни култури по цял свят, като например при маите, коренните жители на Северна Америка и аборигените в Австралия.

Анализите на находките от древните китайски гробници са извършени от екип учени от Университета A&M в Далас, Тексас. Те съобщават, че пет от издължените черепи са на възрастни хора – четирима мъже и една жена. Възрастта, на която са починали единадесетимата древни хора с издължени черепи, варира в диапазона между 3 и 40 години. Изследването достига до извода, че деформирането на черепа, с цел да му се придаде удължена форма, е било запазена привилегия за високопоставени индивиди от ограничен кръг родове.

Четири от единадесетте удължени черепа, открити на археологическия обект Хоутаомуга
Снимка: Q. Wang
Тригодишното дете с удължен череп е погребано с фрагменти от керамични и други артефакти, което предполага, че е произхождало от богат род. Жената с яйцевидна форма на черепа е положена в гробницата с поставени по тялото орнаменти от черупки на миди, от което също може да се заключи, че е имала висок статут в общността, в която е живяла.



„Все още е твърде рано да се каже, дали практиката на преднамерена черепна деформация първо се е зародила в Източна Азия, след което се е разпространила на други места или е възникнала спонтанно и самостоятелно в различни култури“, подчертава палеоантропологът Циен Уан.

Изследователите акцентират и върху друг факт. На мястото, където са открити погребенията, практиката на модфициране на черепите с цел придаването на удължена форма, се е упражнявала през много дълъг период от време.

Феноменът с удължаване на черепа не е непознат. Стиловете на оформяне на главата се делят на три основни групи: плоски, закръглени и конични. Специфичните модификации може да са използвани като нагледна демонстрация на социалния статут на индивидите. На много места по света са открити странно оформени, удължени черепи.

Черепът с удължена форма на мъж, живял преди 12 000 години (в ляво) и на жена, живяла преди 5 000 години (в дясно). Снимка: Q. Wang 
Постоянното деформиране на черепа започва още в началото на живота, когато костите на черепа са все още относително меки. Най-елементарният метод за постигане на такива деформации е честото, но внимателно притискане с ръце на главата бебето. Същият ефект може да се постигне и чрез превързването с платнени ивици на плоски, твърди предмети, като например дървени плочки, които притискат черепните кости на детето.



Разкопките на обекта Хоутаомуга са проведени между 2011 и 2015 година. В изследването е записано, че находките от археологическите разкопки увеличават броя на доказателства за практикуване на черепни модификации. Практиката на удължаване на черепите е продължила повече от 6000 години, подчертават авторите на изследването.

Като изхождат от стила на керамиката, открита в погребението на един от мъжете с удължен скелет, както и по отлаганията в същия слой, експертите датират находката отпреди 13 000 до 11 000 години. Радиовъглеродното датиране на скелетните останки посочва възраст от около 12 000 години. Останалите 10 скелета с удължени черепи са открити в утаечни пластове, които са с датирана възраст между 6300 и 5000 години.

Цялото изследване е публикувано в Journal of Physical Anthropology.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...