18 юли 2019 г.

Снимки: Palma Del Rio Noticias
Изследователски екип от археолози от Университета в Монпелие, Франция, е открила най-старата римска работилница за изработка на амфори за зехтин. Находката е направена в долината на река Гуадалкивир в Испания, близо до селата Окавильо дел Рио и Вилалон. Археологическият обект се намира в местност, наречена Фуенте де лос Песес, на територията на частен имот. С разрешение на собственика на имота, петнадесет френски, алжирски, италиански, шведски и испански археолози са провели разкопки в продължение на три седмици.




Обектът във Фуентес де лос Песес става известен на експертите още през 2008 година. Едва преди три години, обаче, археолози изказват предположението, че е възможно на това място да е съществувала римска работилница за изработка на керамични съдове, която за времето си е била от особена важност. Тази хипотеза се потвърждава по време на разкопките. Открити са големи количества амфори, върху които стои печат на Marcus R., за който се знае, че е свързан с най-ранните сведения за бутилиране на зехтин, произвеждан в Андалусия.




Авторите на откритието подчертават, че за момента е разкрита само малка част от целия терен, където се е намирала работилницата. По разпръснатите керамични съдове и фрагменти, може да се предположи, че обектът е с внушителни размери. Засега е открит входът само към една пещ за изпичане на керамичните съдове и мястото, предназначено за изстиване на двуметрови амфори. Потвърждава се също и предположението, че в съседство се е разполагал „жилищен район“, както и вероятно работилница за добив на зехтин.



Досега най-старите амфори, в които е съхраняван и транспортиран зехтин, са откривани предимно в Рим и в райони, където римските армии от времето на Октавиан Август са лагерували: такива, като например на територията на днешна Германия. Нямаше яснота, обаче, къде са произвеждани такива амфори. По-късните производители на амфори са идентифицирани по печатите, с които са маркирали продукцията си, но в случая с най-ранните амфори тази практика почти не се среща. Всъщност, в Кармона е известен обект, отнасящ се към същия период, но там не са открити амфори с печати.



Работите по археологическите проучвания се провеждат в рамките на програмата Oleastro (Oleicultura y Anforas en la Turdetania Romana), ръководена от Стефани Мауне. Проектът започва да се осъществява през 2016 година и се финансира от френското министерство на културата, Labex-Archimede и Каса Веласкес в Мадрид.



В рамките на програмата до този момент са идентифицирани вероятните местоположения на между 20 и 30 древни керамични работилници в района Ла Вега. В ход са три кампании, които имат за задача разкриването на два обекта.


Теренът, където екипът е открил най-старата за момента работилница за производство на амфори за зехтин, след приключване на изследванията е отново заровен, за да бъде предпазен от набези на иманяри.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...