27 юли 2019 г.

Снимки: Progress/Pierre Petitcolin
Последните археологически разкопки, провеждани в квартал Фурвиер на град Лион, Франция, са разкрили казарми от I век. Те са се намирали точно до укрепленията, защитавали римския град в античността. Новоразкритите находки включват три отделни части – спални помещения, строени в типичен римски стил, укрепление със склад за оръжие и рампа за патрулиране.

Находките се простират на площ от 650 квадратни метра. Обектът, смятат учените, може да даде нови сведения за последните епизоди от битката при Лион през 197 година, където се срещат легионите на император Септимий Север и узурпатора Клодий Албин.



„Изследваме терен, който някога е бил бойно поле с всички характерни за едно сражение в градски условия предмети, които може да очаквате да откриете на такова място: стрели, артилерийски муниции, копия, всевъзможно воинско оборудване, загубено по време на битка и дори останките от главата на легионер, обезглавен в това сражение. За нас това е изключително интересен обект. Той ни дава възможност, след като документираме и анализираме археологическите находки, да ги съпоставим в контекста на онова, което ни е известно от текстовете и знанията ни от историята на Римската империя“, обяснява Бенджамин Клеман, ръководител на разкопките.



След като търпи поражение, Албин търси убежище зад стените на града, преди да бъде заловен и обезглавен. Императорът превзема и разграбва града, за да накаже всички, които оказват подкрепа на бунтовниците, застанали на страната на узурпатора Албин. А по това време Лугдунум се слави с богатствата си. Той е един от малцината градове, които, както и Рим, имат правото да секат монети.



„Сградата, която разкопаваме, е умишлено унищожена, за да не бъдат разграбени оръжията или други обекти, съхранявани в нея. Затова и са се запазили в толкова добро състояние“. Така Бенджамин Клеман обяснява чудесно съхранилите се находки, на които се натъква екипа археолози.



Археолозите се натъкват също и на множество предмети, свързани с ежедневния бит. Сред находките са неща, които човек ползва в банята - „клечки“ за почистване на уши, козметични пинсети, както и такива, които служат за запълване на свободното време: игрални зарове и пулове. Чинии, тенджери, тигани и всевъзможни други съдове, служещи за приготвяне на храна, са открити сред останките на помещението, служило за кухня.


„Рядко на едно място се откриват предмети от ежедневния бит и оръжия. А на археологически обект, при това толкова многобройни артефакти, са наистина изключителна рядкост“, подчертава Клеман пред lionmag.com.


Голяма част от находките ще бъдат поверени на CREAM de Vienne, която е специализирана в реставрацията и консервацията на археологически обекти. От началото на месец юни, когато започват разкопките на обекта, досега са открити около 100 артефакта с военно приложение, както и 300 предмета от битов характер.



За тази година проучванията са приключени. Предвижда се следващата година отново да се проведат разкопки на обекта. Обектът се проучва в рамките на проект, изпълняван съвместно от Археологическата служба в Лион, университета „Люмиер Лион 2“ и лабораторията ArAr (CNRS Lyon).


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...