27 юни 2019 г.


Международен екип от археолози е достигнал до заключението, че неандерталците са приготвяли и използвали лепило на база на борова смола. С лепилото са укрепвали каменните си сечива към дървени или костни ръкохватки.

Учените са открили следи от лепилото по сечива, които са намерени по време на разкопки в пещерите Фоселоне и Сант‘Агостино в областта Лацио, Италия. Това е един от най-ранните примери на използване на подобна технология. Експертите отнасят находките към времето отпреди 55 – 40 хиляди години. В двете пещери археолозите са открили общо около хиляда каменни сечива. По някои от тях, изследователите са забелязали странни следи, които биха могли да са някакъв вид неорганични отлагания, но също така може да са и следи от лепило, използвано за закрепване на камъка.


Илария Дегано от Университета в Пиза и нейните колеги решават да извършат химически анализи на десет проби. Учените използват метода на газовата хроматография и спектроскопия. Анализите показват, че каменните сечива са били покрити със смола от местни видове борови дървета. В един от изследваните образци смолата е била смесена и с пчелен восък.


Находката обаче не е най-стария пример за използване на лепило по сечива на неандерталците. По-стари са два фрагмента от кремъчни сечива, открити в кариерата Кампитело в централна Италия. По тях също има следи от лепилна смес. Резултатите от новото изследване обаче също са значими, защото доказват, че този метод на укрепване е по-масово разпространен, отколкото се смята до момента.



„Продължаваме да откриваме доказателства, че неандерталците не са толкова примитивни, а са били в състояние да изобретяват и използват технологии, които традиционно приписваме само на представителите на съвременния човек“, обяснява един от авторите в изследването, Паола Виля от Италианския институт по палеонтология в Рим и куратор в Музея по естествена история към Колорадския университет. По думите ѝ, използването на лепило потвърждава косвено и това, че неандерталците са употребявали и огъня. Боровата смола се втвърдява, когато е изложена на въздух. За да се приготви от нея лепило, неандерталците по някакъв начин е трябвало предварително да я разтопят.


Резултатите от изследването са публикувани в електронното научно списание PLOS ONE.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...