12 юни 2020 г.

Снимка: NASA
NASA публикува поредното впечатляващо изображение, заснето от космическия телескоп „Хъбъл“ на NASA/ESA. С помощта на Wide Field Camera 3 (WFC3), мощен инструмент, инсталиран на борда на телескопа през 2009 година, „Хъбъл“ може да улавя и запечатва едни от най-впечатляващите, често превръщащи се в емблематични изображения.

Снимката представя галактиката NGC 7773. Тя е отличен пример за т.нар. пресечни спирални галактики. Ярката структура, която преминава като ивица през още по-яркото ядро на галактиката, се проточва между вътрешните граници на спиралните ръкави. Това придава на NGC 7773 форма, наподобяваща въртящ се пумпал.

Астрономите смятат, че структурите подобни на ивица, се появяват на по-късни етапи от живота на галактиките. Причина за появата им е материята, от която се формират нови звезди, която с течение на милиарди години се е насочвала към ядрото на галактиката. При по-младите галактики такива структури са далеч по-рядко срещани, отколкото при старите спираловидни галактики, а от това следва, че по наличието на пресичащи структури може да се заключи, че дадена галактика е навлязла в „зрялата си възраст“. Освен това се приема, че тези региони са ясли за раждането на милиони млади звезди, за което красноречиво говори яркостта на пресичащите структури.



Нашата галактика, Млечния път, също се смята за пресечна спирална галактика, много подобна на NGC 7773. Изследването на „екземпляри“ като NGC 7773 от различни кътчета на Вселената, дава на учените информация за процесите, които са формирали – и продължават да формират – нашия космически дом.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...