16 май 2019 г.

Снимка: Archaeological Museum of Pella
Централния съвет по археология (KAS) в Гърция одобри през седмицата проучване, чиято цел е опазването и възстановяването на част от „Монументалния пропилеи“ и „Сграда I“ на големия Царски дворец в древния град Пела, в гръцкия ефор Централна Македония. Одобряването на проекта е финалната фаза от решение, взето през 2016 година, което има за цел за пръв път да се възстанови и пресъздаде един от най-впечатляващите дворци в древна Гърция.

В древността античната Пела е столица и един от най-важните градове в Северна Гърция. Дворецът в Пела е строен през V век пр.н.е. по време на управлението на Архелай I Македонски. В този прочут дворец е роден и израства легендарния Александър Велики.

Снимка: Archaeological Museum of Pella

Античният македонски дворец е мащабен комплекс, в който има множество сгради. Посредством покрити колонади (стоа), стълбища и коридори, зданията са свързани в сложна плетеница една с друга. Освен това, сградите са издигнати на различни нива, което прави комплекса още по-внушителен.

Дворцовият комплекс се простира на площ от около 56 000 квадратни метра и в античния свят е представлявал една от най-впечатляващите сгради.

Снимка: Archaeological Museum of Pella
В пространството на двореца се е влизало през пропилеи, който е бил ограден от дорийски колонади на две от сградите – Сграда I (на изток) и Сграда I (на запад).

До наши дни от цялото великолепие са оцелели само основите на комплекса, няколко колони и впечатляващи мозайки, част от които все още могат да се видят сред руините на древните сгради.


Голяма част от дворцовия комплекс е разрушена през византийския период, когато повечето от каменните блокове от сградите са били иззети и използвани повторно в строежи в селищата, намиращи се в близост до античната Пела.



Оцелелите разпръснати антични каменни блокове и друг материал, са описани през 2016 година. В реставрационните работи се предвижда да се използват всички документирани древни блокове. Целта на авторите на проекта е, посетителите да добиват ясна представа за общата планировка на архитектурния паметник, както и да се пресъздаде усещането за мащабите и монументалността на дворцовия комплекс.

Предвижда се да бъдат възстановени четири колони в перистила на двора на Сграда I и три от колоните на стоата на пропилея.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...