21 май 2019 г.


При неправилната галактика NGC 4485 са налице всички признаци, че е участвала в  сблъсък с друга галактика. Случилото се прилича много на играта „удари и избягай“ – преминаващата в близост галактика е „избягала“ след колизията. Инцидентът, вместо да причини унищожение, напротив, е инициирал съзидателни процеси. Случайната среща между двете галактики е станала причина за раждането на ново поколение звезди, а вероятно и планети.

На изображението може ясно да се види, как дясната част на галактиката сияе от изобилието на млади, сини звезди и звездни инкубатори – розови мъглявини, в които се формират нови масивни светила. Лявата обаче изглежда незасегната от такива процеси. Там се забелязва и намек, че преди случайната среща галактиката е имала характерната за повечето такива формирования спираловидна форма и е следвала нормалната галактическа еволюция.

Вторият участник в галактическия катаклизъм – по-голямата NGC 4490, не се вижда в изображението (във видеото остава в дясната долна част на зрителното поле). Преди милиони години двете галактики са се „закачили“ странично, а днес разстоянието между тях е 24 000 светлинни години. Гравитационното взаимодействие между двете галактики по време на „разминаването на косъм“ е предизвикало образуването на разпокъсани петна от прах и газ с по-висока плътност и в двете участнички в инцидента. От своя страна в тези „кръпки“ е поставено началото на бурното формиране на нови звезди.


Галактиката е един от близко разположените до нас примери на космическия еквивалент на блъскащите се колички, с които се забавляваме в лунапарковете. Подобни явления в космически мащаби по-често са се случвали преди милиарди години, когато Вселената е била с по-малки размери и галактиките са се намирали по-близо една до друга.



NGC 4485 е на дистанция от 25 милиона светлинни години от нас, по посока на съзвездието от северния небосклон Ловджийски кучета (Canes Venatici).

Изображението е заснето с помощта на Wide Field Camera 3 (WFC3), монтирана на космическия телескоп „Хъбъл“. Този инструмент позволява да се заснемат такива кадри, от които учените черпят по-задълбочена информация за сложните процеси в еволюцията на галактиките.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...