31 май 2019 г.


Шамански погребения от бронзовата епоха, открити в Уст-Тартас в Новосибирска област на Руската федерация, са уникални, пише The Siberian Times. Могилните погребения от Одиновската култура са открити от археолози през миналата година. Най-голямо впечатление сред тях прави погребението на шаман, в което е открита странна „дреха“, изработена от птичи клюнове и черепи. В западните медии тази конкретна находка веднага беше наречена „BirdMan“, т.е. – „човекът-птица“.



Изследователят от Новосибирския институт по археология и етнография Лидия Кобельова категорично заявява, че „в рамките на Одиновската култура в Западен Сибир до този момент няма направени други подобни находки“.



Най-вероятно това е ритуален шамански костюм. Специалистите предполагат, че десетките клюнове, от които е „ушит“, са на жерави или чапли. Но остава неясно как клюновете са били закрепени към тъканта – в тях не са открити никакви отверстия, през които да са били зашити.



Новосибирските археолози се занимават с много сложна задача, подобна на работата на бижутерите: трябва да „разглобят“ и изследват прецизно 5000-годишния шамански костюм.



Близо до погребението на шамана са открити детски погребения, в които са положени деца на 5 и 10 годишна възраст. Под втория слой експертите попадат на още едно погребение, в което откриват останките на възрастен човек. И точно при останките от възрастния човек са намерени няколко древни артефакта. Сред тях има и такъв, който освен, че буди любопитството, остава и с неизяснено предназначение. Този предмет наподобява „очила“ – две бронзови „стъкла“ и бронзова „дъга“. Артефактът е открит до черепа. Историците предполагат, че това всъщност не е нищо друго, а част от погребална маска.



До скелета са намерени и други ритуални предмети, като например, огърлица от сърповидни каменни орнаменти.



„Находките са уникални и сме изключително доволни, че разполагаме с такива артефакти“, казва Лидия Кобельова.

Изследователите смятат, че възрастните индивиди в двете погребения са изпълнявали функциите на местни шамани. Общо в Уст-Тартас са открити над 30 погребения.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...