18 май 2022 г.


За него мненията никога не са били еднозначни. Определят го като философ, логик, математик, историк, пацифист и социален критик. За милиони е пример за това, как човек би следвало да изживее един съзидателен живот, но не са малко и онези, които определят позициите и възгледите му за спорни. 

Бъртранд Артър Уилям Ръсел - III лорд Ръсел - се ражда на 18 май 1872 година в Трелек, Уелс, Англия. Израства и се възпитава в дома на баба си, графиня Ръсел, тъй като родителите му почиват преди Бъртранд да навърши пет години. Той е потомък на аристократичен род. Дядо му по бащина линия, Джон Ръсел, два пъти е министър-председател на Великобритания през Викторианската епоха – време, белязано от върха в икономическото развитие на Обединеното кралство.

Бъртранд Ръсел учи в Тринити Колидж в Кеймбридж. Завършва математика и философия, а годините, прекарани в колежа се оказват незаменим трамплин в живота на големия философ. Заради изключителните му постижения, както и за научните трудове, които пише в самия край на XIX век, Ръсел е избран за член на Лондонското кралско общество и за член на преподавателската колегия на Кеймбриджкия университет. Точно задълбочените му познания в областта на философията му печелят репутацията на уважаван от всички човек. Канен е да изнася лекции по логика и философия в много от най-престижните колежи и университети във Великобритания.


Вървейки по стъпките на именития си дядо, Бъртранд Ръсел също влиза в политиката и през дългия си живот се занимава с много от най-значимите политически каузи не само във Великобритания, но и в света. Заедно с Алберт Айнщайн и други изтъкнати учени е основател на Пъгуошкото движение - международна организация на ориентирана към науката пацифистка група, чиято основна цел е, чрез установяване на периодични контакти между водещи учени от двете противостоящи страни в периода на Студената война, да смекчи противопоставянето и да създаде сред тях дух на отговорност към човечеството като цяло.



Сред многото трудове на Бъртранд Ръсел има такива, които са посветени не само на философията, но и на психологията. Той освен това участва активно в различни обществени и политически движения, като особено активно „воюва“ на религиозния фронт – Ръсел е изявен атеист и борец за равни права на жените.

Бъртранд Ръсел пише много трудове, посветени на религиите, в които обрисува задълбочено и точно всички страни и аспекти на религиозните дейности. Описва в детайли традициите и догмите, които в продължение на векове е изобретила човешката цивилизация. Работите му засягат не само религиите по същество, но също и църквата и нейната роля в обществения и политически живот, влиянието, което тя оказва на хората.


През 1950 година Бъртранд Ръсел е удостоен с Нобеловата награда за литература. С това са признати заслугите му и „като признание за разнообразната и значима писателска дейност, с която защитава общочовешките идеали и свободата на мислене“. Определян е като ярък представител на рационализма и хуманизма.

За Бъртранд Ръсел може да се пише дълго, но никога няма да може да се каже всичко. Списъкът с научни проблеми, по които е работил, е изключително обемен. Сред най-ярките му постижения в областта на математиката, например, е т.нар. Парадокс на Ръсел в теорията на множествата. Освен това е популяризатор на философията, а в цял свят е познат като ярък пацифист и социалист.  Трудовете му са белязани с много тънко чувство за хумор, но за това най-добре е сами да се убедите, като потърсите информация, например за т.нар. Чайник на Ръсел.



Бъртранд Ръсел почива на 2 февруари 1970 година – само няколко месеца преди да навърши 98 години. Смъртта го настига в Пенриндюдрейт, Уелс, след прекаран грип.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...