14 април 2019 г.

Снимки: агенция Синхуа
Египетски археолози са приключили работата по реконструкцията на голямата статуя на фараона Рамзес II, която беше открита преди месеци в провинция Сохаг, горен Египет. Колосалният монумент беше намерен разбит и експертите са работили дълго, за да възстановят статуята по 70-те открити фрагмента.

Рамзес II е третия фараон от Деветнадесетата фараонска династия на Египет. Смятан е за най-могъщия владетел в историята на Новото царство, което обхваща периода от XVI до XI век пр.н.е.

Генералният секретар на Върховния съвет по античността на Египет Мостафа Вазири подчертава: „Реставрационните дейности ни отнеха шест месеца. Впечатляващ е краткият срок, през който екипът от египетски специалисти по реставрация и консервация успя да възстанови 15-метровата статуя, чието тегло е 43 тона“.


Халед ал-Анани, министър на Дирекцията по античността на Египет, се надява, че възстановената колосална статуя на Рамзес II, открита неотдавна в гробница в град Ахмим, ще привлече повече туристи към района на Сохаг, който се намира на около 390 км южно от Кайро.



Специалистът по реставрация Холод Хюсеин от Ахмим, обяснява, че „фрагментите на статуята бяха разпръснати из целия обект. В началото си мислех, че е невъзможно да съберем в едно цяло тези малки парченца“. Хюсеин е един от 14-те експерти от екипа, които са работели по 12 часа на ден през последните месеци, за да възстановят колосалната статуя. Тя определя церемонията по откриването на монументалния паметник като изживяване, „подобно на собствената ми сватба“. И добавя на шега, че най-сложно за нея като жена, е било да се катери, облечена с лаборантската престилка, по скелето, издигнато около реконструирания монумент.


Колегата ѝ Махмуд Рефай подчертава, че всички членове на екипа са местни, жители на провинция Сохаг. Той споделя, че екипът първо е трябвало да събере фрагментите от терена, където в продължение на десетилетия са били разпръснати, а след това да намери точното им място в колоса. „Всички сме родени тук. Израснали сме, заобиколени от това велико наследство и сега нашата работа е да го запазим за поколенията“, казва той в заключение пред агенция Синхуа.










0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...