24 април 2019 г.


В понеделник Филипините бяха ударени от силен земен трус, който по различни данни се оценява на 6,1 – 6,4 степен по скалата на Рихтер. Епицентърът на труса е определен недалеч от столицата Манила, а дълбочината – над 40 километра под повърхността. Световните агенции съобщиха за най-малко 15 загинали вследствие на земетресението. Загиналите са затрупани от срутила се сграда на супермаркет в град Порац.

Освен това се съобщава за разрушени автомагистрали и здания, в това число и храм от XVII век. Летището в провинция Пампанга на най-големия филипински остров Лусон беше затворено за денонощие, заради някои нарушения в целостта на стените на сградата. Най-неочакваният ефект е, че едновременно няколко небостъргача се озоваха с изпразнени басейни. Вече е ясно, че изобщо не е бивало подобни съоръжения да се правят на покривите на високите сгради в зона, която е сеизмично опасна. В район Бинодо на столицата, от басейна на покрива на небостъргач, построен през 2015 година, земният трус предизвиква вълни, вследствие на които се изливат хиляди литри вода.



По-късно информационните агенции съобщиха и за още две подобни произшествия: в предградията на Манила Тагиг и Кесон.



В някои райони на Филипините беше прекъснато електрозахранването и железопътните влакове спряха движение. Подаването на ток вече е възстановено, но разчистването на срутванията все още продължава.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...