10 април 2019 г.


През 2009 година при възрастна японка е диагностицирано заразяване с гъбички от вида Candida, които до онзи момент са неизвестни на науката. Новият вид е наречен C. auris. Две години по-късно същият микроорганизъм от типа на дрождите е регистриран в Южна Корея, а след това се разпространява из Азия. Първите заразени от гъбичката в САЩ са установени през 2013 година.

Към момента в щата Ню Йорк в САЩ има регистрирани 309 случая на заразени с C. auris, в Илинойс – 144, в Ню-Джърси – 104. На територията на цялата държава са потвърдени 587 случая. Спрямо общия брой на населението цифрите изглеждат незначителни, но ситуацията е определяна като много опасна. Представители на Центъра по контрол на заболяванията (CDC) подчертават, че гъбичката заразява хора на всякаква възраст. Развивайки се в тялото на човек, C. auris става причина за различни инфекциозни процеси, в това число и заразяване на кръвта – т.е. заболявания, които са с летален изход. В същото време се оказва изключително трудно да се пребори заразата: гъбичката е устойчива на практика срещу всички антибиотици. На практика, една от причината за развитието ѝ е точно честата употреба на антимикробни препарати: в отговор на „бомбардировката“ с лекарства, микроорганизмите мутират и спират да реагират на лекарствените препарати.

Най-голям е риска за заразяване на хора с отслабен имунитет – новородени и възрастни хора, както и такива, които са преминали през сложни хирургични намеси. До 60% от заразените с гъбичката вече са починали. От CDC отбелязват, че всички те са били със сериозни заболявания, но точно наличието на зараза с C. auris не е позволило да се проведе ефективно лечение. Над 90% от инфекциите, предизвикани от гъбичката не се повлияват от един противогъбичен препарат, а 30% - на два или повече. Освен това, C. auris е трудно да бъде точно диагностицирана, а ако се започне лечение срещу други видове Candida, здравословното състояние на пациента се влошава.

Гъбичката се разпространява активно чрез контакт със заразена повърхност или човек. И е много агресивна. През миналата година в американска болница почива пациент, като причина за смъртта му стават усложнения, свързани с C. аuris. Анализите показват, че цялата стая, където е лежал болния, е заразена – не само кревата и спалното бельо, а дори щорите и тавана. За болницата се оказва по-лесно да демонтира изцяло всички заразени плоскости, вместо да извършва стерилизация на помещението.

И това е само един пример за диагностициран носител на инфекцията. Вероятно в световен мащаб преносители са милиони, смятат от CDC, като подчертават, че C. auris  със сигурност присъства и у здрави хора, но при тях имунитетът си върши работата и спира гъбичката.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...