21 април 2019 г.

Изглед към местоположението на археологическия обект Цинтан
По време на разкопки на руините на неолитното поселение Цинтан в южнокитайската провинция Гуандун, археолози са открили най-старата досега известна гробница, в която са положени останките на обезглавено момиче. Официална информация за находката изнася агенция Синхуа. Учените са установили, че останките са на момиче, починало на възраст 13 – 18 години. Засега не са установени причините за смъртта ѝ.

Археолозите остават изненадани от самия тип на погребението, чиято възраст се оценява на 13 500 години. Момичето е обезглавено, но до този момент експертите не могат да кажат, дали това се е случило приживе или главата ѝ е отделена като част от погребалните ритуали. А още по-интересна е позата, в която е положена починалата.


„Седящата поза, в която е погребана, показва, че още в този период древните хора са имали концепция за задгробен живот, което е довело до появата и на примитивни религиозни вярвания“, обяснява Лю Суоцян, старши научен сътрудник в Института за културно наследство и археология на Гуандун. Той добавя, че в погребението са открити някои предмети, сред които и костна игла за коса. Това показва, че по това време са извършвани определени погребални ритуали.


Експертите заявяват, че това е най-старото погребение от такъв тип, откривано до този момент в Китай. Те добавят още, че полагането на мъртъвците в седяща поза е срещано и при други погребения, откривани на територията на Южен Китай и Югоизточна Азия. Те са много по-различни от практиките в Северен Китай, където мъртвите са погребвани по гръб и с изправени крайници.
Археолозите все още водят дебати по символиката на седящата поза, като основното предположение е, че се касае за наподобяване на ембрионалната поза.



Разкопките на руините на Цинтан са завършени по-рано тази година. Включени са в 10-те най-значими китайски археологически открития за 2018 година.
Археолозите са открили много фрагменти от керамика, датиращи отпреди 17 000 години, което е още едно доказателство в подкрепа на хипотезата, че Южен Китай може да е първият регион в света, където е произвеждана керамика.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...