28 март 2019 г.


Руски информационни сайтове съобщават за предаването на рядка златна монета от Боспорското царство на Държавния музей в Краснодар. Находката е направена през месец юли 2018 година по време на разкопки в кримския район на Кубан.

„Златният статер, който е отсечен през 27-28 година, е в обръщение на територията на Боспорското царство, което включва части от днешния изток на Кримския полуостров, полуостров Таман, района на Анапа, Новоросийск, долното течение на река Кубан, Източен Азов и делтата на Дон“, се казва в съобщенията за находката. По времето, когато е сечена монетата, Боспорското царство се ползва със статут "приятел на Рим" и на монетите са гравирани образите на римски императори.

Експертите посочват, че монетата е „една от най-редките“, тъй като са известни само два други екземпляра. Датировката ѝ е много прецизна, защото върху нея е посочена годината по Боспорското летоброене.



Откритието е направено от археолози от Саратов, които са част от експедиция на Изследователския център за опазване на културното наследство.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...