30 март 2019 г.


На 90-годишна възраст Ибрахим Алиатар, един от изтъкнатите пълководци на Боабдил, се бие до смърт в битката при Лусена през 1483 година. Смъртта разделя прочутия военачалник с великолепния му меч. Сега учени от Политехническия университет във Валенсия и фирма от Толедо са създали 3D-модел на оръжието, който е достъпен в интернет за всеки желаещ да го разгледа.

Ибрахим АлиАтар, пазител на Лоха, владетел на Загра, е испано-мюсюлмански пълководец, който служи при последния емир на Гранада Мухамад XII Абу Абдала, когото съвременниците му наричат Боабдил. Връзката между двамата е скрепена и от брака на емира с дъщерята на военачалника Морайма. През април 1483 година Боабдил, подпомогнат от силите под командването на тъста му, се опитва да превземе християнския град Лусена (в Кордоба). Емирът губи сражението и попада в плен, а 90-годишният АлиАтар загива.


Великолепният меч на пълководеца, украсен със злато, с дръжка от слонова кост и инкрустации от скъпоценни метали, попада в ръцете на християнските военачалници. Прекрасното андалуско острие оцелява след множество исторически превратности и днес се намира в експозицията на Музея на оръжията в Толедо (Museo del Ejercito, MUSEJE).

Учени от Политехническия университет на Валенсия и експерти от компанията Ingheritag3D са се заели да създадат триизмерен дигитален модел на меча. Така всеки желаещ може да го разгледа през интернет.


Първо, чрез т.нар. метод на фотограметрията заснемат оръжието от много ъгли. След това припокриват всички заснети изображения. Отделно внимание отделят на филигранните рисунки на ръкохватката и в заключение събират всичко на едно място, за да генерират 3D-модела на меча.



„Методите за визуализация на обекти като този, дават възможност ценни артефакти да бъдат разглеждани и проучвани, както от специалисти, така и от всички, желаещи да се запознаят с тях. Триизмерното изображение, което моделирахме в конкретния случай, може да бъде манипулирано виртуално или просто да бъде разглеждано“, казва Марго Гил-Мелитон, съавтор в разработката.

Всеки потребител може през уеб браузър да отвори и разгледа точно копие на дръжката на зенетския меч – изящно изработен образец на уникалните за династията на Насридите оръжия, което е донесено в Андалусия от зенетите (берберско племе, откъдето идва и наименованието на меча). Главата на ръкохватката на меча на АлиАтар е с формата на минаре. Ръкохватката е изработена от слонова кост и е гравирана с рисунки и арабски надписи. Предпазителят е позлатен и е покрит със зооморфни фигури.



За да пресъздадат в модела фината орнаментика, изследователите са разработили специални техники, които улесняват анализа на детайлите от материали с голяма отражателна способност и сложна геометрия. Работният процес по дигитализацията на меча може да се прилага и в други подобни случаи за моделиране на музейни експонати.



Съобщение за изследването и разработката на методите за 3D-виртуализация е публикувано в списание Virtual Archaeology Review.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...