13 март 2020 г.


NGC 6052 е двойка сблъскващи се галактики, които се намират на около 230 милиона светлинни години от нас, по посока на съзвездието Херкулес. Открити са през 1784 година от Уилям Хершел и първоначално са каталогизирани като една „неправилна“ галактика, заради необичайната форма.

Днес обаче знаем, че NGC 6052 всъщност се състои от две галактики, които са в процес на сливане. Това конкретно изображение е заснето с помощта на Wide Field Camera 3 на борда на космическия телескоп на NASA/ESA „Хъбъл“.

Преди много време гравитацията е събрала двете галактики заедно и се е случило хаотичното им сливане, което можем да наблюдаваме днес. Звездите от двете оригинални галактики са поели по нови траектории, формирани от гравитационните ефекти, породени от сблъсъка.

Всъщност, неправилно е да си представяме, че се случват сблъсъци между конкретни звезди; да, има и такива колизии, но те са много редки, защото по отделно звездите в галактиките са толкова малки по отношение на разстоянията, които ги разделят една от друга и на практика огромната част от пространството в една галактика е празно. Тези две галактики ще приключат сливането си в далечно бъдеще и ще образуват една стабилна галактика.



Нашата галактика, Млечния път, предстои да изживее подобен сблъсък с най-близкия си съсед – галактиката Андромеда. Това обаче ще се случи след около 4 милиарда години.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...