21 март 2019 г.


Китайски археолози съобщават, че в град Анян в централната китайска провинция Хънан, са открили гробница на монаси. Находката датира от времето на династията Дзин (1115 – 1234 г.).

Погребалното съоръжение е изградено от тухли. Дължината му е 9,35 метра и е широко 3,6 метра. В него са положени останките на четирима прочути монаси. В гробницата е открит и епитафия, в която се разказва за живота на монасите, а фреските по стените ѝ пресъздават сцени по рядко срещани теми.


Пред агенция Синхуа Кон Демин, директор на института по археология в Анян, обяснява: „Много рядко се срещат монашески гробници с епитафии. В случая с новата находка имаме както епитафия, така и останките на четиримата погребани монаси“.


Гробницата има четири камери. Във всяка камера отделно се намира керамична урна, в която са останките на всеки един от четиримата монаси.


Епитафията е поставена върху олтарна плоча. В нея се споменават истории от някои будистки храмове, както и характерни местни забележителности. По стените на гробницата са изрисувани фрески, които представят някои необичайни теми, като например, посещение при лекар.



„Фреските са много добре запазени. Сред тях се виждат сцени, които представят религиите и вярванията, сцени от бита, каквото е посещението при лекар, както и други елементи от социалния живот по време на династията Дзин. Като цяло находката е много ценна, а уникалността ѝ ще ни даде нови данни в изследванията на историята от този период“, казва в заключение г-н Кон Демин.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...