23 март 2019 г.


Археолози, проучващи средновековни руини близо до Кокърмаут в графство Къмбрия на Великобритания, са се натъкнали на още по-интересни находки – значително по-древен скелет и много нови находки, разкриващи миналото на района от римския период. Находката е направена в поле южно от Брайдкърк, където експерти провеждат обследвания по маршрута на бъдещ 100-километров водопровод на компанията United Utilities.

Двете находки се оказват изненадващи за археолозите, които започват работа на терен с нагласата, че може да попаднат най-много на останки от средновековна ферма или имение, за чието наличие имат данни още от 2017 година. Когато започват да разкриват основите, попадат на отлично запазен скелет, положен внимателно сред руините на пода на сградата. Натъкват се и на друга, напълно неизвестна до момента структура.

Сред находките са още монети, фрагменти от керамика, както и следи от наличието на пещ и парчета от „запазената марка“ на високите римски технологии – плочи, служили за изграждане на системите за подово отопление в сградите на заможните римляни, така наречените хипокаусти.

В момента компанията United Utilities, която финансира изграждането на мащабния проект, целящ по-доброто водоснабдяване на десетки хиляди домове в Западна Къмбрия, очаква окончателният доклад на експертите от CFA Archaeology.

Археологът Фил Ман обяснява: „Буквално след като отнехме затревения почвен слой, попаднахме на основите на средновековна сграда. Това, което се превърна в изненада за нас, е, че под не открихме и други основи – на много необичайна, голяма римска структура, в която се натъкнахме на останките от пещ. По пещта все още са налице следите от обгаряне. В ъгъла на средновековната сграда, на малка дълбочина, се натъкнахме на отлично запазен скелет. Обикновено, по време на разкопки, може да се забележат следите от изкопаването на гроб, но в случая с нашата находка такива липсват. Това предполага, че тялото може да е било положено сред развалините на римската сграда и засипано отгоре. Това се е случило през средновековието“.



След месеци на внимателно изследване, учените са достигнали до заключения, които са едно от възможните обяснения на находките. Те смятат, че голямата римска структура датира от II или III век. Представлявала е „фабрика“ за масово производство на специалните керамични плочи и тухли, използвани за системите за отопление в богатите римски домове. Такива компоненти са били нужни за римския форт и поселение, намиращи се недалеч на територията на днешния Папкасъл. По-късно фабриката е изоставена, а каменните блокове от нея са използвани в други градежи.

Средновековната сграда е доста по-нова. Възрастта ѝ е около 600 – 800 години и съвсем малко са следите, които подсказват за какво е използвана. Фил Ман смята, че най-вероятно е била голяма ферма, свързана с манастир в Йоркшър.


Анализите разсейват и първоначалните спекулации, че откритият скелет e на човек, станал жертва на някаква древна разпра. След като внимателно е изваден от мястото, където е положен, скелетът е изпратен в лаборатория, където е извършено детайлно обследване. Не са открити следи от насилствена смърт. По-вероятно е мъжът, който е бил на възраст между 35 и 40 години, да е починал от естествена смърт; страдал е от сериозно дегенеративно заболяване, което без съмнение е причината за кончината му.

„Не знаем какво се е случило и защо мъжът е погребан на това място. Може би е бил човек от слугите в средновековната ферма. Може просто възрастта да го е убила. По онова време хората не са живеели толкова дълго, колкото сега“, казва Фил Ман. „Римската сграда обаче е много интересна и необичайна находка. Обикновено такива големи структури от този период не се откриват извън териториите на римски градове или военни фортове. За момента този обект е единственият, известен в района на Къмбрия. Тъй като поселението в Папкасъл е построено в близост до река Дервънт, вероятно се е наложило древните майстори да дойдат чак до това място, където има глинени находища, необходими им за добиване на суровината за изработване на плочите“.



Това не е първият случай, когато археологически находки, откривани по трасета на тръбопроводи на United Utilities добавят нови данни или дори налагат преразглеждане на фактите от историята на Къмбрия. През 2008 година инженерите, работещи по строежа на отходни канализации в Броугъм, откриват останки от неизвестно дотогава римско селище от I век. Директорът на проекта за водоснабдителната система в Западна Къмбрия Джон Хилтън казва, че инженерите работят в тясно сътрудничество с археолозите, за да се избегне разрушаването на евентуални ценни открития по маршрута на тръбопроводите. Вече е разработено ново трасе за водопровода, с което находката от полето край Брайдкърк ще бъде съхранена. „Правим всичко необходимо при строежа на едни от най-дългите тунели в Европа, така че да опазим оцелелите паметници от нашата история. Находката от обекта в Брайдкърк е чудесна и се радваме, че допринасяме с работата си учените да получат достъп до такива открития. Новата светлина, която тя хвърля върху римското и средновековното минало на Къмбрия, е нещо положително, което можем да оставим в наследство след себе си. Когато приключим с работата по водопровода, околният пейзаж отново ще възвърне цялата си красота, характерна за Къмбрия“.


Фил Ман добавя: „Ако не беше проектът на United Utilities, вероятно никога нямаше да узнаем за дейността, която римляните са развивали на това място. Наистина рядко се случва да попаднем на такива находки, освен ако работата по голям инфраструктурен проект не ни предостави такава възможност. Откриването на останките от римска сграда с такива размери, както и всички артефакти, които открихме на място и доказателствата за производство с „промишлен мащаб“, не може да се сравнява с нищо друго, което съм направил през 20-годишната си кариера. Отдавна знаем за римското селище в Папкасъл, но новата находка отваря някои потенциално интересни за изследване аспекти“.



Докладът и всички артефакти ще бъдат предадени за последващи изследвания и проучвания в археологическата служба на графство Къмбрия.
Що се отнася до скелета, след като бъдат завършени всички предвидени изследвания, той ще получи ново място, вероятно на местното гробище, където отново ще може да почива в мир.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...