16 март 2019 г.


При разкопки на погребение от времето на династията Юан (1271 – 1386 г.) в източната китайска провинция Дзянсу е открит изключително рядък, отлично запазен лакиран ковчег.

Находката е направена по време на изкопни работи в село Танлинг, част от град Чанджоу на провинция Дзянсу. При проведените от експерти разкопки е установено, че се касае за група гробници, в една от които е открит ковчега, който изглежда като съвсем прясно лакиран.


„Предположенията ни са, че за отличното състояние, в което се е съхранила находката, е отговорна гъстата кал, запълнила гробницата и така е изолирала ковчега от контакт с въздуха. Високите нива на подпочвените води също са допринесли за спиране на достъпа на кислород“, обяснява Пен Хуи, директор на археологическия отдел в музея в Чанджоу.



В същото време, обаче, заради липсата на изолация, водата е проникнала и във вътрешността на 700-годишния ковчег. За да изхвърлят течността от ковчега и да сведат до минимум въздействието върху останките в него, археолозите са работили около 16 часа. Близо 500-те литра вода е извадена на ръка, добавя Пен.


Досега в ковчега са открити пет дървени и два бамбукови гребена с фино изработени зъби. Намерени са и бронзови монети.



В производството на гребени Чанджоу има дълга история, която води началото си от времето на периода Вей – Дзин (220 – 420 г.).

„В ниските, южни части по поречието на река Яндзъ много рядко се откриват гробници от династията Юан. Новата находка ще е много важна за изучаване на историята на град Чанджоу“, казва пред агенция Синхуа заместник-директора на музея в Чанджоу Хуан Джанкан.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...