15 февруари 2019 г.


В Индия са открити артефакти, за които се предполага, че са на възраст от около 5000 години – датират от ранната фаза на Харапската цивилизация. Находките са направени по време на разкопки край село Катия в окръг Кутч на щата Гуджарат, в западната част на Индия. Работата по разкопките е поверена на археолози от Университета в Керала и Университета в Кутч.

В екипа участват 47 изследователи и следдипломни квалификанти. Учените се натъкват на няколко артефакта, сред които глинени гърнета, раковини, мъниста и каменни остриета. Разкопките се извършват на терен с площ около 300 кв.м., за който се предполага, че е част от древен некропол.

„Керамичните фрагменти, които открихме, са сходни с тези, открити по-рано в древни селища и обекти, принадлежащи към Харапската цивилизация. Подобни са обектите Кот Дижи и Амри в Пакистан, и Нагвада, Сантали, Моти Пипли, Датрана, Суркотада и Дханети в Северен Гуджарат“, обяснява С. В. Раджеш, доцент от катедрата по археология в Университета в Керала, участник в археологическата експедиция.




Проектът за провеждане на разкопки на места, свързани с Харапската цивилизация, осъществени от университети в Южна Индия е първи по рода си. През 2016 година екипът изследователи извършва проучване в щата Гуджарат, след което получава разрешение от властите за разкопки. Началото на работата на терен е дадено на 30 януари 2019 година.


Преди да започнат същинските разкопки, учените са предприели предварителен оглед на региона, като за целта са използвали дронове, наземна станция и диференциална система за позициониране (DGPS). Целта на тези проучвания е да се състави точна картина за топографията и геоморфологията на региона. Предвижда се разкопките да продължат над един месец.


Д-р Раджеш добавя, че и в бъдеще се предвижда да се провеждат такива разкопки, като по този начин студентите по археология ще получават възможност да трупат нужния им опит в реални условия. Откритите артефакти ще станат част от музейната експозиция на катедрата по археология в университета в Керала.




Основната цел на проекта е да се научи повече за погребалните ритуали и практики, както и за други обичаи, практикувани в ранната фаза на възникването на Харапската цивилизация – периодът между 3300 г. пр.н.е. и 2600 г. пр.н.е.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...