13 февруари 2019 г.


Неизвестен до този момент древен надпис са открили ирански изследователи в археологическата зона Накше-Рустам, над гробницата на персийския цар Дарий I. Съобщение за откритието публикува иранската информационна агенция IRNA.

Комплексът, където е открит надписа, се намира на шест километра северно от Персеполис – столицата на Ахеменидското царство. Обектът се състои от четири гробници, изсечени високо в скалите и украсени със скулптурни релефи. През Средновековието местните жители приемат легендите, че релефите по скалите са дело на митичния герой Рустам, откъдето мястото получава и названието Накше-Рустам – „картините на Рустам“.


За една от гробниците с точност е определено на кого е принадлежала. Това се случва, благодарение на запазилите се надписи. В тази гробница е погребан прочутият цар Дарий I, управлявал в периода 522 г. пр.н.е. – 486 г. пр.н.е. Останалите три гробници се предполага, че принадлежат на Ксеркс I, Артаксеркс I и Дарий II. Съществува и пета гробница, която обаче е останала незавършена. Била е предназначена или за Артаксеркс III, или за Дарий III. В Накше-Рустам има и няколко по-късни релефа, които представят сцени от делата на царете от Сасанидската империя (III – IV век).


Недалеч от скалата с гробниците и релефите се намира квадратна кула от V век пр.н.е., която иранците традиционно наричат Кааб-е Зартошт – „Каабата (куба) на Зороастър“. Различните хипотези предполагат, че този паметник е гробницата на Кир Велики, храм, царски архив или е издигната за тържествената коронация на Дарий I.



Новооткритият надпис е изсечен в скалната повърхност точно над един от релефите на гробницата на Дарий I. Повече от две хилядолетия надписът остава скрит под слой от кални отлагания и лишеи.


Според френския археолог Вутер Хенкелман, откриването на надписа има голямо значение за изучаване историята както на Древен Иран, така и на три древни езика. Защото, подобно на много други царски надписи от времето на династията на Ахеменидите, и при този текстът е изписан на три езика: древноперсийски, еламски и акадски. В новооткрития надпис има неизвестни до сега глаголи и в трите езика. В текста са изброени имената на хора от близкото обкръжение на владетеля, така че изследователите се надяват, че ще получат нови данни за генеалогията и имената на знатните родове от периода на Ахеменидите.

В заключение Вутер Хенкелман изразява надежда, че дори и след десетилетията на проучване на Накше-Рустам, ще бъдат открити и други подобни, ценни за науката надписи.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...