10 февруари 2019 г.


Учени от Северозападния университет в Еванстън, Илинойс, заключиха, че навремето скандинавските заселници в Гренландия са живеели в необичайно топли за местността метеорологични условия и температурите достигали 10 градуса Целзий, съобщи сайтът Физ.орг. Климатичните промени накарали заселниците да напуснат домовете си, предаде БТА.

Специалистите не знаеха какъв е бил климатът в Гренландия, когато там се преселели викинги. Изследвания на седименти в езера, край които са открити руини от норвежки селища, дали възможност да се направи реконструкция на климата в южната част на Гренландия през последните 3 хилядолетия. Бил установен съставът на изотопи на кислорода в останки от хитинова обвивка на личинки на погребани в седиментите насекоми от семейство хирономидни. Съставът на изотопите на кислорода зависи от количеството вода, която попада в езерата посредством дъждовете, и от температурата на въздуха по време на валежите.


Учените очаквали, че климатът по време на норвежките преселвания ще е достатъчно студен, но констатирали, че между 985 г. и 1450 г. имало затопляне със средно 1,5 градуса Целзий в сравнение с предишния и по-късния период. Тази промяна, която е сходна с наблюдаваната днес, прекъснала захлаждането, предизвикано от изменения в разположението на орбитата на Земята. Към края на топлия период климатът вече не бил стабилен и се отличавал с рекордно високи и ниски температури, които в края на краищата накарали викингите да напуснат Гренландия.



Освен това бе изяснено, че северноатлантическата осцилация, изразяваща се в непостоянно атмосферно налягане над морското равнище в северната част на Атлантическия океан, не е била предимно в положителна фаза през Средновековието, както се смяташе досега. В тази фаза северноатлантическата осцилация донася студен въздух в голяма част от Гренландия.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...