27 януари 2019 г.

снимката е илюстративна
Археолози са открили сложна дренажна система в комплекс от древни гробници, принадлежали на основателите на династията Ляо – владетелите на Северен Китай в периода 916 – 1125 година.
Според съобщение на агенция Синхуа, археологическа експедиция е работила по разкриването на комплекса, който се намира в град Джин Джоу в провинция Ляонин.
Разкопките започват през май 2017 година, когато властите издават разрешение за извършването им.

Експертите са установили, че погребенията са на представители на династията Ляо. Свидетелства за това са документи и надписи, открити в гробниците. Комплексът е принадлежал на елитния род сред киданските племена, който основава династията Ляо и управлява в продължение на два века северната част на Китай.

Открити са пет гробници с изградени от тухли погребални камери. В тях са открити керамика, изделия от метал, камък и стъкло, както и украшения от кехлибар. По стените на гробниците са изрисувани най-различни сцени, в които присъстват изображения на колесници, коне, хора и камили.



Си Вейвей, археолог от местния археологически институт в провинция Ляонин, обяснява пред Синхуа: „Едно от най-интересните и уникални открития е почти идеалната дренажна система на комплекса. Водата от гробниците е отвеждана посредством система от канали. Дължината на каналите е 110 метра“.

Самите канавки са изградени от каменни плочи, поставени върху каменни топки и покрити отгоре с тухли. Водата се е оттичала по каналите между каменните сфери. Експертите допускат, че топките освен дренажната функция, са имали за задача да попречат на мародери да влязат в гробниците.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...