9 януари 2019 г.


В английското графство Съфолк археолози са се натъкнали на странни погребения от времената на римската окупация. Загадка е, защото главите на повечето погребани на това място, са били отделени от телата.
Откриването на древното гробище става случайно, докато се извършват изкопни работи за строеж на нова къща. За учените отдавна е известно, че съвременното градче Грейт Уелнетъм се намира на мястото, където е имало римско селище, основано през I век. Почвата на това място обаче е предимно песъчлива, затова и добре запазените останки в гробището са голяма изненада за археолозите.

От откритите 52 скелета, датирани приблизително от IV век, само 17 са „нормално“ погребани. При останалите черепите са внимателно положени до тялото или между краката, а някои дори са погребани отделно от другата част на скелета.

Първото логично предположение е, че останките принадлежат, например, на екзекутирани престъпници или на убити в битка врагове. Обаче погребенията не са само на мъже, а и на жени и деца на различна възраст, което подсказва, че най-вероятно става дума за погребения на съвсем обикновени местни жители.

Обикновено римляните са погребвали починалите приблизително по начина, по който го правим и днес. Покойникът е обличан в най-добрите си дрехи, внимателно е полаган по гръб в яма и след това гробът е заравян, като много често в погребението са поставяни някакви важни или символични за починалия украшения или предмети от бита.



Пред ВВС археологът Андрю Пичи, участвал в разкопките, казва, че на всяко древноримско гробище по принцип се откриват по няколко „неправилни“ погребения, различаващи се от общоприетите традиции. Такива гробове обаче, са повече изключения, а в гробището в Съфолк те са преобладаващи. „Гробища с толкова много „неправилни“ гробове се срещат много рядко – не са повече от три-четири на Острова. А на това място тези гробове са толкова много, че се създава впечатлението, че за местните жители това е била нормална практика“, цитира думите му ВВС.


В Съфолк и съседните графства са известни немалко древноримски гробища, но в нито едно от тях не са откривани покойници „без глави“. Това означава, че не може да се говори за някаква местна традиция, която да даде на археолозите възможност да обяснят загадъчната находка. До момента предварителните анализи на останките показват, че главите са отделени от телата след настъпване на смъртта. Внимателно са отрязани откъм предната част, малко под долната челюст; това е много по-различен разрез от онези, които се получават, когато биват екзекутирани престъпници чрез отсичане на главата.

Археолозите нямат точно обяснение за странните погребения. Едно от предположенията им е, че може местните жители да са принадлежали към последователите на някои от римските култове, в които главата е почитана като част от душата на човек; вероятно обезглавяването на телата след настъпване на смъртта е било част от местен религиозен погребален обред.



Не бива да се изключва и вариантът, че това е гробище, където са погребани роби, доведени от далеч, или просто погребаните са представители на някоя далечна култура, които са донесли със себе си своите езически ритуали, които не са характерни за римляните.


Учените провеждат подробни анализи на откритите останки, за да могат да потвърдят или отхвърлят тези и други версии, обясняващи странните погребения. Засега е очевидно, че повечето от погребаните са на средна възраст и по-възрастни, макар сред обезглавените да има съвсем малко дете и други две деца на възраст 9-10 години. Широките рамена и добре развитите гръдни кошове на повечето погребани „обезглавени“ позволяват да се предполага, че приживе те са се занимавали със земеделие. А лошото състояние на зъбите им говори, че са се хранили добре, като са консумирали и много сладки храни.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...