14 януари 2019 г.

Експерт работи по бюста на "Красавицата от Палмира", снимки: Reuters
В Националния музей в Дамаск, археологът Мунтаяб Юсеф работи по древен бюст от Палмира – един от стотиците артефакти, които екипът от експерти старателно възстановява, след варварското отношение и нанесените им щети от терористичната групировка Ислямска държава.

Статуи и скулптури на стотици години бяха разрушени от джихадистите, които на два пъти успяваха да вземат под контрол древния град в централна Сирия. През март ще завърши деветата година, откакто в близкоизточната държава се води война срещу терористичната групировка.




1800-годишният бюст на красива жена с изискана дреха, наричана „Красавицата от Палмира“, е повредена по време на първата офанзива срещу града, предприета от бойците на Ислямска държава през 2015 година.

След като сирийските правителствени сили с помощта на руската военна подкрепа си върнаха контрола над града през март 2016 година, бюстът, заедно с други повредени древни паметници, е транспортиран в Дамаск, където са приети за съхранение. Реставрационните дейности започват през миналата година, а Юсеф казва, че този артефакт буквално е бил на парчета.



„Ръцете и лицето на статуята липсваха напълно, както и части от дрехата, а някои области бяха с доста нарушена структура“, обяснява Юсеф, който работи по възстановяване на бюста в продължение на два месеца. Той е един от дванадесетте археолози, ангажирани в трудните възстановителни дейности, започнали веднага след връщането на контрола над Палмира с преместването на повредените артефакти в музея в Дамаск.



Мюмюн Абдулкарим, бивш директор на сирийската държавна агенция по античността, казва пред Ройтерс, че много от разбитите артефакти са пренасяни в празни сандъци от боеприпаси, които сирийската армия е предоставила за целта, след превземането на Палмира.



Предвид състоянието, в което са открити артефактите, е много трудно да се определи какъв е точният брой на онези, които са оцелели.

Липсата на документация за тях, пък е още едно предизвикателство пред експертите, които са се заели с възстановяването им.



„Унищожени са голяма част от документацията и дигиталните носители от музея в Палмира. А за много статуи ще са нужни снимки,… за да можем да ги възстановим“, казва археологът Раед Абас.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...