20 декември 2018 г.


„Най-древната професия“ на света винаги звучи двусмислено, заради фактът, че с течение на времето зад фразата са се натрупали множество евфемизми. Но ако се погледне сериозно и от научна гледна точка, то хората, за които може да се твърди, че най-рано са притежавали професия, са… шаманите. До този извод са достигнали експерти от Харвардския университет.

Манвир Сингх, аспирант от факултета по еволюционна биология на човека към Харвардския колеж по изкуствата и науката, подчертава, че шаманизмът се е развивал заради конкуренцията в това, да се „предоставят магически услуги“ на общността. Резултатът от конкуриращите се концепции в крайна сметка формира сбор от традиции, които експлоатират човешките суеверия.

„Теорията се състои в това, че съществуват важни неща, които човек наистина иска да е в състояние да контролира: да предизвикваме дъжд или да лекуваме тежки заболявания. По цял свят хората вярват, че върху такива неща влияние оказват невидими сили – богове, вещици, предците, феи и т.н. Шаманът обаче казва: „Аз мога да контролирам това. Мога да говоря с духове и феи“, обяснява Сингх в статия за phys.org.



Ученият общува с коренните жители на архипелага Ментаваи, намиращ се на запад от остров Суматра. При тези хора и до сега се е запазил първобитно-общинния строй на организация на живота на общностите и се практикува шаманизма. В процеса на работата си изследователят достига до следната формулировка: шаманът е човек, който използва чуждото поведенческо и психологично състояние (транс), за да оказва услуги на цялата общност. Под услуги се има предвид такива неща, като прогонването на зли духове, врачуване, предсказване на съдбата, управление на времето и т.н. Най-важната способност, която трябва да притежава един шаман, е да може да убеди съплеменниците си, че наистина е способен да взаимодейства с някакви свръхестествени сили.


За да придобие магическите си сили, шаманът трябва да мине през обреда на посвещението (т.нар. инициация), с което на практика получава своеобразното си „удостоверение за упражняване на професията“. Точно това обредно посвещаване го прави по-различен от останалите членове на общността.



Авторът на изследването смята, че това е най-ранният пример за тясна специализация в човешките дейности. При всички други видове дейности няма прегради, които да ограничават и други членове на общността да практикуват същия вид занятие. Казано по-друг начин, нищо не пречи на много хора от племето да извършват едни и същи дейности, докато шаманът трябва да се е подложил и издържал мистични обреди, които го правят „тесен специалист“ по… на практика – по всичко.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...