28 ноември 2021 г.


Социалните мрежи и мобилните устройства, от една страна ни предоставят уникални възможности за общуване. Но от друга страна, както сочат доста изследвания, социалните мрежи и всички мобилни джаджи имат способността да усилват социалната изолация и не влияят положително на когнитивните способности.

Мнозина от хората качват в социалните мрежи огромен брой лични снимки, а това поведение, според психолозите, е симптом за нарцистична натура. Обаче има един неясен момент: дали нарцистичните натури са привлечени от възможностите, които им предоставят социалните мрежи, или обратно, с течение на времето, използването на социалните мрежи прави потребителите по-склонни да се влюбват в себе си?

Катерина Вигано, Фил Рид и техни колеги от Университета в Суонси и Миланския университета са проверили как се променя структурата на личността на потребителите на социални мрежи. В изследването им участват 74 доброволци на възраст между 18 и 34 години. Всеки от участниците е използвал различни социални мрежи, като е прекарвал определено време във виртуалното пространство, както през работно време или докато е на училище, така и по около три часа на ден от свободното си време.
За да определят доколко участниците в изследването са зависими от социалните мрежи, специалистите използват специализиран въпросник. Нивата на нарцисизъм у всеки от тях също е определян с помощта на тестове. Разбира се, изследователите са питали участниците и кои от социалните мрежи ползват.



Резултатите от тестовете показват, че склонните към самовлюбване хора изобщо не е задължително да прекарват много време във виртуалното пространство. С течение на времето обаче, след четири месеца, нещата доста се променят. Същите анкети вече показват, че нарцистичните особености в характера се проявяват по-често при онези, които по-често публикуват собствени снимки в Instagram и Facebook, обясняват авторите на изследването в статия, публикувана в списание Open Psychology.

Нарцистичните склонности у тези хора и неадекватното възприемане на обкръжението им нарастват средно с около една четвърт. Няколко от доброволците направо се оказват на границата на нарцистичното личностно разстройство. А при онези, които предпочитат текстовите социални мрежи от вида на Twitter или Snapchat, не се наблюдава ръст в нарцистичните прояви.



Всъщност, това са едва предварителните резултати от изследването. И това е така, защото участниците в анкетите са ползвали социалните мрежи и преди провеждането на експеримента, а психолозите не са имали възможността да проверят какви са промените в психиката им преди да участват в изследването. Освен това, в бъдеще предстои да се изясни, как на „подтикващото към нарцисизъм“ влияние на социалните мрежи се поддават хора от различни социални слоеве и различни възрастови групи.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...