8 ноември 2018 г.


Най-старият от древните народи, населявали територията на съвременна Шотландия, са пиктите. В превод названието им означава буквално „боядисаните“. За този народ, изследователите знаят съвсем малко. Според една от версиите, пиктите произхождат от келтите (техният клон се отделя около началото на I-то хилядолетие пр.н.е.). Другата хипотеза твърди, че са наследници на първите вълни от пра-индоевропейски мигриращи общности, които достигат до територията на Британия още през ранната бронзова епоха.

Едно от основните доказателства за присъствието на пиктите на територията на съвременна Шотландия са символите, които са открити гравирани върху стотици каменни „паметници“, както на метални предмети и предмети, изработени от животински кости. На науката днес са известни около 30 подобни рисунки, създадени в периода между III и X век от нашата ера. Те са се превърнали в своеобразна визитна картичка на пиктите.

Експертите от векове се опитват да разгадаят странните символи, но може би едва сега учените се приближават към отговора на загадката. В процеса на нова разработка, в която участват учени от Университета в Абърдийн и няколко други научни центъра в Шотландия, изследователите са установили, че рисунките, гравирани от пиктите върху камък, може да се окажат писмена система, при това доста по-древна, отколкото може да се предполага.

Специалистите подчертават, че датировка на артефакти от този тип е невъзможно да бъде извършена с класическия метод на радиовъглеродния анализ, който се основава на скоростта на разпадане на органични съединения. Вместо това, археолозите е трябвало да извършват приблизително датиране, основавайки се на косвени доказателства.
Смята се, че основната част от най-ранните рисунки е нанесена върху каменни блокове през V век. Сега обаче, историците отместват тази датировка с поне 200 години назад във времето. И това не е вече само по косвени предположения, а се основава на нови находки: археолозите са открили нещо, което може да бъде подложено на радиовъглеродно определяне на възрастта.



Нова експедиция е продължила проучването на древен форт по източното крайбрежие на Шотландия. Още в началото на XIX век на стените на укреплението е открита гигантска рисунка на пиктите. В новите разкопки археолозите се сдобиват с дълготърсените органични материали – няколко фрагмента дървесни останки и парче дървени въглища, открито на мястото на древно огнище. Находките датират от III-IV век от нашата ера.


В друга територия на пиктите на островите Оркни, е открита кост от бик и игла, изработена от кост. Тези предмети са с не повече от 100 години по-стари от предходните находки.

Авторите на изследването са убедени, че рисунките върху камък, открити в непосредствена близост до местата на другите находки, се отнасят към същия времеви период. За да докажат това, изследователите са сверили данните с помощта на няколко различни помощни метода. Едновременно с това експертите са затвърдили предположението си, че пиктските символи са своеобразна ранна писмена система.

Такива хипотези са изказвани и по-рано. Предлога се, че пиктската система е разработена приблизително по времето, по което се появяват и няколко други, като например, огамичното писмо в Иралндия и руничното писмо в Скандинавия. Пиктите са създали своята система като „отговор“ на новостите, появили се сред народите, с които те са поддържали контакти.

В светлината на новите данни обаче, излиза, че древните жители на Шотландия може би дори са изпреварили „конкуренцията“ си.



Археологът Гордън Нобъл, ръководител на разкопките, отбелязва, че някои основни правила „в жанра“ пиктите може да са заимствали от римляните, от чиито нападения постоянно е трябвало да се защитават. Вместо да използват латинския, гордият шотландски народ през III-IV век би могъл да разработи свой стил на „писане“, обяснява ученият. Пиктите все пак са заимствали от римляните системата за обозначаване: каменните блокове с рисунки по тях са разполагани най-вече на знакови места, а някои символи, както се предполага, може да са означавали имената на местни вождове.


„Общото мнение се придържа към тезата, че пиктите „са закъснявали“ от гледна точка на монументалната комуникация, но новата хронология показва, че всъщност те са били новатори, дори в по-голяма степен от съвременниците си – в смисъл, че не са адаптирали алфавитния сценарий, а са разработили собствена система от символи“, смята съавторът в изследването Мартин Голдърг  от Националния музей на Шотландия.

Авторите на изследването подчертават важността на новите данни: тяхната поява позволява по-точното датиране, а с новите артефакти историците ще могат по-добре да разберат традициите и културата на древните народи и контекста на развитието им.

Всъщност, засега остава неизяснен смисълът на символите на пиктите. Работата е там, че произходът им е невъзможно да бъде определен чрез съпоставяне с други древни форми на азбучно развити писмени системи.
„Малко вероятно е пиктската писменост да бъде разгадана, ако не се открие текст, написан както на техния език, така и на някой от известните ни. Мисля, че нещо такова е възможно да бъде открито. [Но за това] трябва да разчитаме на находки при следващи разкопки“, казва Гордън Нобъл в интервю за Live Science.



Подробно изследването е описано в статия, публикувана в списание Antiquity.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...