22 ноември 2019 г.


Най-ярката галактика във Вселената е „заловена на местопрестъплението“ – астрономи са установили, че тя краде почти половината от масата на най-малко три от по-малките си съседи.  Учените публикуват статия за откритието си в списание Science. На светлината от галактиката с каталожно означение W2246-0526 са ѝ необходими 12,4 милиарда години, за да достигне до нас, така че, това, което наблюдаваме в момента се е случило в тази галактика по времето, когато Вселената е била на възраст около една десета от възрастта, на която е в момента.

W2246-0526 е открита през 2015 година с помощта на широкоформатния космически инфрачервен телескоп WISE на NASA. Нови наблюдения, извършени с Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) разкриват ясно различими структури от материя, които се изтеглят от три по-малки сателитни галактики и попадат в по-масивната си съседка. Тази галактика не е нито най-голямата, нито най-масивната, от тези, които са известни на науката досега. Но яркостта ѝ е ненадмината – излъчва толкова инфрачервена светлина, колкото 350 трилиона звезди като нашето Слънце.

Струите материя, прехвърляни към W2246-0526 съдържат почти толкова материя, колкото и самите „източвани“ галактики. Благодарение на високата резолюция и чувствителността на ALMA, астрофизиците са успели да открият тези впечатляващи слаби и далечни трансгалактични струи.


„От данните от предишни наблюдения знаехме, че съществуват три сателитни галактики, но не разполагахме с доказателства за взаимодействие между тях и голямата галактика. Не търсихме признаци за „канибалистично“ поведение и не го очаквахме, но данните от наблюденията с ALMA много ясно ни разкриват точно такъв случай“, казва Танио Диас-Сантос от Университета „Диего Порталес“ в Сантяго, Чили, който е водещ автор в изследването.



Канибализмът е галактични мащаби не е необичайно явление. В случая обаче това е най-далечната галактика, при която е наблюдавано подобно поведение. А освен това авторите на изследването не са наясно, дали съществуват и други регистрирани наблюдения на галактика, която „краде“ материя от няколко източника, при това в толкова ранен етап от съществуването на Вселената.

Учените са изчислили, че количеството материя, която W2246-0526 е погълнала от съседите си, е достатъчно, за да се запазят темповете на формиране на нови звезди и да захранва черната дупка в централната част в продължение на стотици милиони години.

Впечатляващата яркост на галактиката обаче, не се дължи на звездите в нея. По-скоро това е ефектът от малък, но с много висока енергийност облак от газ, който се прегрява, докато по спирала се спуска върху масивната черна дупка в център на галактиката. Светлината от този изключително ярък акреционен диск се абсорбира от заобикалящия го газ и прах, а след това се емитира отново под формата на инфрачервено излъчване. Инфрачервеното излъчване от този тип прави галактиката един от редките класове квазари, известни като горещи, газово-замъглени галактики (на английски Hot, Dust-Obscured Galaxies или Hot DOG). Към този клас принадлежат едва около 1 на 3000 обекта, наблюдавани с помощта на WISE.


Голямата част от праха и газа, откраднати от по-малките галактики, вероятно ще се превърнат в нови звезди и ще захранят централната черна дупка на голямата галактика. Лакомията на тази галактика обаче, може да доведе до собственото ѝ самоунищожение. Предишни изследвания на подобни случаи показват, че енергията от формирането на нови звезди и от емисиите на акреционния диск около черната дупка, ще изконсумират голяма част, ако не и цялото количество „гориво“, нужно за да продължи звездообразуването в галактиката.



При предишни изследвания е изчислено, че черната дупка в центъра на W2246-0526 е с маса около 4 милиарда пъти масата на Слънцето. Масата на черната дупка пряко влияе върху това, колко ярък може да бъде акреционния диск около нея, а предишното изследване е установило, че яркостта е около 3 пъти по-голяма, отколкото следва да е възможно. За да намерят причината за това очевидно несъответствие учените ще проведат допълнителни наблюдения.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...