16 ноември 2018 г.


Подводни археолози са открили на дъното на Егейско море липсващ детайл от загадъчния механизъм от Антикитера, наричан понякога „първият компютър“ на Земята. 

В обширен материал израелският Haaretz съобщава за находката. Според изнесената информация, детайлът е открит при обследване на мястото на известното корабокрушение. То е открито през далечната 1900 година, а година по-късно от потъналия кораб е изваден на бял свят и загадъчния механизъм. 


Наричат го механизма от Антикитера по името на гръцкия остров, близо до който е открито корабокрушението. Механизмът датира от периода 200 – 100 г. пр.н.е. Състои се от десетки бронзови колела, монтирани в дървен корпус. 


При обследването на морското дъно археолозите са открили липсващ до момента детайл – бронзов диск с отвори за валове и четири „манивели“. 


Артефактът е с декоративна украса под формата на изображение на бик. 




Според учените, механизмът от Антикитера е използван за изчисления, свързани с положението и движението на небесни тела. Затова се предполага, че откритият сега диск е важна част от устройството, чрез която се е определяло разположението на съзвездието Телец. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...